U ropného pole na Sibiři se srazily vrtulníky. Jeden spadl, zahynulo 18 lidí

Osmnáct lidí zahynulo při nehodě dvou vrtulníků na Sibiři. Helikoptéra typu Mil Mi-8 společnosti UTair, kterou cestovali na směnu zaměstnanci pracující na ropném poli Vankor, se střetla s vnějším nákladem, který nesl další vrtulník téhož typu.

Nehoda se stala v ruském Krasnojarském kraji v sobotu kolem deváté dopoledne místního času u největšího ropného pole v oblasti. „Helikoptéra Mi-8, která nesla vnější náklad a žádné cestující, úspěšně vzlétla jako první. Po ní startovala druhá Mi-8, která vezla cestující,“ citovala agentura Reuters ruskou vládní agenturu pro letectví Rosaviacija.

Po startu vrtulník s cestujícími narazil do nákladu zavěšeného pod druhou helikoptérou, spadl na zem a začal hořet. Vrtulník s nákladem bezpečně přistál.

Příčina nehody není zatím jasná. Agentura pro letectví uvedla, že povětrnostní podmínky byly normální. Podle agentury TASS se podařilo vyprostit letové zapisovače, které působí nepoškozeně.

Obří sibiřské ropné pole Vankor se nachází v severní části západní Sibiře a je klíčovým zdrojem ropných dodávek na trhy v Asii a Tichomoří.