Čínský disident se odmlčel během rozhovoru pro Hlas Ameriky. Už dva dny je nezvěstný

Čínský profesor Sun Wen-kuang, známý svým kritickým pohledem na centrální vládu, je dva dny po zásahu policie stále nezvěstný. Policisté přerušili jeho na dálku vedený rozhovor s rozhlasovou stanicí Hlas Ameriky (VOA).

Profesor hovořil se stanicí ve středu večer, když podle jeho slov vtrhlo do jeho bytu ve městě Ťi-nan na východě země nejméně šest policistů. Než se spojení s Hlasem Ameriky definitivně přerušilo, byla ještě slyšet profesorova slova „mám svobodu slova“.

Rozhlasová stanice uvedla, že pokusy bývalého profesora prestižní Šan-tungské univerzity znovu kontaktovat byly neúspěšné. Nejmenovaný zdroj stanice pak sdělil, že Sun Wen-kuang je držen v jednom hotelu, který se nachází v Ťi-nanu a patří armádě.

Sun, kterému je 84 let, patří již dlouhou dobu mezi odvážné kritiky čínského komunistického vedení. Nedávno protestoval proti rozsáhlým výdajům na rozvojové programy v zahraničí v době, kdy mnoho Číňanů živoří v chudobě.

Profesor byl rovněž jedním z prvních signatářů Charty 08, která vyzývala k demokratickým reformám v zemi. Inspirovala se československou Chartou 77 a podepsalo ji přes 350 čínských intelektuálů. K jejím spoluautorům patřil disident Liou Siao-po, který v roce 2010 dostal Nobelovu cenu za mír a loni zemřel na rakovinu jater.