KLDR zřejmě vyrábí nové balistické střely, varuje The Washington Post

Podle amerického listu pokračuje KLDR ve výrobě raket (zdroj: ČT24)

Navzdory proměně vztahů s administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa Severní Korea zřejmě pracuje na nových balistických střelách. Nasvědčují tomu satelitní snímky, podle kterých byla zaznamenána aktivita na místě, kde se balistické střely vyráběly již dříve. S odkazem na nejmenované americké vládní zdroje to uvedl americký list The Washington Post. Jihokorejské ani čínské zdroje jeho informaci nepotvrdily.

The Washington Post v pondělí citoval americké zdroje, které tvrdí, že Pchjongjang zřejmě buduje jednu či dvě mezikontinentální balistické střely v zařízení nedaleko metropole. Na stejném místě byla již dříve podle listu vyrobena první severokorejská mezikontinentální balistická raketa, která by byla schopna zasáhnout Spojené státy.

„Základna Sanumtong není ani náhodou mrtvá, místo je aktivní,“ řekl listu americký jaderný expert Jeffrey Lewis. „Vidíme, jak automobily a kontejnery zajíždějí dovnitř a vyjíždějí ven,“ dodal. Jeho kolegyně Melissa Hanhamová řekla stanici BBC, že dopravní ruch je stejný jako v době Trumpova singapurského setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Výrobu raket tudíž KLDR nezastavila ani během summitu, píše The Washington Post.

Soul ani Peking nemají o raketách informace

Jižní Korea ale informaci amerického deníku nepotvrdila. „(Jihokorejská) vláda trvale monitoruje situaci, v tomto ohledu těsně spolupracujeme se Spojenými státy,“ konstatoval na tiskové konferenci mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí. „Potvrdit jejich informaci ale nemůžeme,“ dodal.

O výrobě severokorejských raket nemá žádné informace ani Čína. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekl, že mu o nových raketách KLDR není nic známo. „Situace na Korejském poloostrově se v poslední době zlepšuje a stabilizuje. Doufáme, že zainteresované strany tuto tendenci podpoří,“ poznamenal mluvčí.

Podle agentury Reuters je ze satelitních snímků patrné, že do zařízení i z něj odjíždějí vozy, ale je jich méně, než by se dalo očekávat při budování střely.

Barbora Šámalová: Severokorejci vyrábějí pravděpodobně dvě mezikontinentální rakety (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump se setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v červnu v Singapuru. Kim na summitu slíbil pracovat na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, Trump za to nabídl Severní Koreji bezpečnostní záruky a prohlásil, že KLDR „už nepředstavuje jadernou hrozbu“.

Trump si nicméně za dohodu s Kimem vysloužil kritiku od amerických bezpečnostních analytiků. Ti upozorňují, že podepsaný dokument nezahrnoval konkrétní body upřesňující, jak a kdy se KLDR hodlá svých jaderných zbraní a balistických střel vzdát.

Pompeo tvrdí, že KLDR štěpí

Zpravodajský server BBC píše, že nejde o první zprávy, podle nichž KLDR navzdory summitu v Singapuru pokračuje ve zbrojení. V červnu se v americkém tisku objevily informace, že Severokorejci vylepšují zařízení na obohacování uranu. Minulý týden americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl senátorům, že Severní Korea nadále vyrábí štěpný materiál pro výrobu jaderných zbraní.