Symbol propagandy i boje za svobodu. Izrael propustil z vězení mladou Palestinku

Události: Izrael propustil Palestinku, která napadla vojáky (zdroj: ČT24)

Palestinská dívka odsouzená za loňské napadení dvou izraelských vojáků byla v neděli propuštěna z vězení po odpykání osmiměsíčního trestu. Nyní sedmnáctiletá Ahida Tamímíová se proslavila díky svému vzhledu, provokacím izraelských vojáků a zejména jejich šíření na sociálních sítích. Pro jedny je symbolem boje Palestinců proti izraelské okupaci Západního břehu, pro druhé je typickou ukázkou palestinské propagandy.

„Odpor bude pokračovat, dokud neskončí okupace,“ zvolala Tamímíová, když vyšla z vězení. Odtud se vydala za palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, který ji označil za „vzorový model a příklad boje palestinského lidu za svobodu a nezávislost.“

Incident, za který soud poslal Tamímíovou do vězení, se odehrál 15. prosince 2017 ve vesnici Nabí Sálih u Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Dívka, která z vesnice pochází, nejprve jednoho vojáka několikrát udeřila rukou a nakopla a pak se obořila i na druhého. Vojáci na její chování nereagovali, za což si od části izraelské společnosti vysloužili pochvalu a od části kritiku.

Matka tehdy šestnáctileté Ahidy celý incident natočila a zveřejnila na sociálních sítích, kde se záhy stal velkým hitem. Tamímíová svůj čin vysvětlovala frustrací z předcházejícího zásahu izraelské armády, při kterém jejího bratrance Mohameda těžce zranil gumový projektil do tváře.

Izraelští vojáci o den později dívku zadrželi při nočním zátahu v jejím domě. Žalobce vůči ní vznesl 12 obvinění, která se týkala pěti různých napadení izraelských vojáků v letech 2016 a 2017 včetně házení kamenů. Dívce hrozilo až několik let vězení. Nižší trest dostala díky tomu, že přistoupila na dohodu navrženou prokuraturou a před soudem částečně přiznala vinu.

Tamímíová se do prvního natočeného konfliktu s izraelskými vojáky dostala už v roce 2012. Její rodiče ji v aktivismu podporují. Soud proto potrestal rovněž osmi měsíci vězení i její matku. Oběma zároveň uložil pokutu.

Obhájci Tamímíové po rozsudku žádali o její předčasné propuštění, soud ho však odmítl s přihlédnutím k odmítavému stanovisku izraelské tajné služby Šin Bet. Služba považovala její propuštění za rizikové mimo jiné proto, že Tamímíová na videu z prosincového napadení vojáků říkala: „Ať už jsou to útoky nožem nebo sebevražedné atentáty nebo házení kamení, každý musí udělat něco, aby se naše poselství dostalo k těm, kdo chtějí osvobodit Palestinu.“

Jak dál s okupací

Otec Tamímíové Basím, který byl sám několikrát v izraelském vězení za konflikty s okupační správou, řekl, že se o svou dceru po propuštění bojí. Izraelští osadníci z osady Halamiš v sousedství vesnice Nabí Sálih totiž letos uspořádali demonstraci, na které nesli nápis „Smrt Ahidě Tamímíové.“ Nápisy ve stejném smyslu se také ve vesnici objevily nasprejované v hebrejštině.

Případ vyvolal další kolo nekončící debaty o tom, jak by Izrael měl řešit své vztahy s Palestinci. Izraelská pravice volá po tvrdším postupu vůči palestinským aktivistům a po rozšiřování židovských osad na Západním břehu. Například ministr školství Naftali Benet za pravicovou stranu Židovský domov řekl, že ženy napadající izraelské vojáky „by měly být ve vězení až do konce života.“

Izraelská levice i samotní Palestinci naopak vyzývají k ukončení okupace. Například poslanec Knesetu za Sjednocenou kandidátku reprezentující zájmy izraelských Arabů řekl: „Izrael musí pochopit, že není možné potlačit spravedlivý lidový protest a že jeho akce jen posilují ty, kteří odmítají okupaci. Přišel čas ukončit vojenskou kontrolu Tamímíové a její generace a ukončit okupaci.“