Stovky domů lehly popelem. Kalifornii sužují masivní požáry

Zprávy: Oheň vyhnal 38 tisíc Kaliforňanů (zdroj: ČT24)

Masivní požáry na severu Kalifornie už zabily nejméně pět lidí. Dalších 17 se jich pohřešuje. Zničily také přes pět set domů a další tisíce jich ohrožují. Úřady nařídily evakuaci 38 tisíc obyvatel a prezident Trump vyhlásil ve státu stav nouze. Požárů zuří v Kalifornii asi devadesát a podle hasičů jsou agresivnější než v minulých letech.

Nejničivější byl zatím rozsáhlý požár v okolí města Redding. S ním bojuje téměř tři a půl tisíce hasičů na zemi i ze vzduchu. Plameny zachvátily území o rozloze 19 500 hektarů a vynutily si evakuaci téměř čtyřiceti tisíc obyvatel, především z Reddingu a okolních obcí Keswick a Shasta. Keswick, kde žilo před příchodem živlu asi 450 obyvatel, zůstal po požáru zcela zničen.

Živel už si vyžádal pět obětí. Ve čtvrtek bylo nejprve nalezeno tělo buldozeristy, který pomáhal při boji s ohněm, a později i tělo člena hasičského sboru z Reddingu. Smrt v plamenech našla také 70letá žena a její dvě pravnoučata ve věku čtyř a pěti let.

V městské nemocnici je podle aktuálních informací s různými zraněními v důsledku požáru osm lidí včetně tří hasičů.

Oheň, který vypukl před sedmi dny, se zatím podle hasičů podařilo uhasit asi jen z pěti procent. Přiživují ho vysoké teploty a sucho. Podle meteorologů se přitom počasí nezmění přinejmenším během celého příštího týdne. „Ten požár není ani zdaleka uhašen,“ řekl velitel hasičů Ken Pimlott.

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs. Yosemitský park dnes oznámil, že zůstane kvůli ohni uzavřen ještě nejméně do pátku.

Lesní požáry letos podle odhadů zničily ve Spojených státech již území o rozloze 1,68 milionu hektarů. Podle statistik je to více než průměr posledních deseti let, ale méně než v loňském roce, kdy do konce července shořelo po celých Spojených státech území o rozloze 2,13 milionu hektarů.