Egypt odsoudil k smrti 75 stoupenců svrženého prezidenta. Další stovky na rozsudek čekají

Soud v Káhiře v sobotu vynesl rozsudky smrti nad 75 ze 739 lidí souzených kvůli účasti na protestech v roce 2013 na podporu islamistického exprezidenta Muhammada Mursího. Podle agentury AP o vynesení rozsudků informovala státní média.

Verdikt trestního soudu v egyptské metropoli bude nyní postoupen k vyjádření názoru velkému muftímu, nejvyšší náboženské autoritě v zemi. Jeho mínění není pro justici závazné, nicméně velký muftí rozhodnutí soudů obvykle schvaluje.

Pokud jde o ostatních více než 660 spoluobžalovaných, bylo vynesení rozsudku stanoveno na 8. září, informoval deník Al-Ahrám.

Mezi obžalovanými v procesu je i někdejší vůdce nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí či prominentní egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesená obvinění se týkají zejména podněcování k násilí, ničení veřejného majetku a také vražd.

Muhammad Mursí, někdejší člen Muslimského bratrstva, byl prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem. Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl během Mursího mandátu ministrem obrany, svého předchůdce svrhl roku 2013 během vojenského převratu.

Sísí po vítězství v prezidentských volbách v roce 2014 tvrdě zakročil proti disentu. Zaměřil se především na islamistické stoupence Mursího a sekulární aktivisty, kteří požadovali demokratické reformy. Kromě věznění svých oponentů Sísího vláda potlačila i řadu svobod, kterých se Egypťané domáhali během takzvaného arabského jara v roce 2011, jež ukončilo třicetiletou vládu prezidenta Husního Mubaraka.

Vydáno pod