KLDR Američanům předala část ostatků vojáků, kteří padli v korejské válce

Zpravodaj ČT Miřejovský: Není jasné, o kolika padlých Pchjongjang ví (zdroj: ČT24)

Severní Korea předala americké straně ostatky některých amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950–53. Oznámil to Bílý dům. Pchjongjang tak plní slib, který dal v červnu na summitu v Singapuru severokorejský vůdce Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Trump událost označil za skvělý moment pro rodiny pozůstalých a na Twitteru Kim Čong-unovi poděkoval.

„Po tolika letech to bude pro mnoho rodin skvělý moment,“ napsal Trump s tím, že ostatky budou brzy dopraveny do USA. „Děkuji, Kim Čong-une,“ dodal. Ještě před Trumpovým tweetem vydal prohlášení Bílý dům, ve kterém ocenil postup Pchjongjangu. „Postup Severní Koreje a proces pozitivní změny nás povzbudil,“ uvedl Trumpův úřad.

Severokorejská státní agentura KCNA mezitím oznámila, že Kim se ve vlasti sešel s veterány bojů a při této příležitosti uctil památku padlých Severokorejců a také Číňanů, kteří po jejich boku bojovali.

Letoun amerických ozbrojených sil, který podle zprávy jihokorejské agentury Jonhap odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Vojáci ve slavnostních uniformách a v bílých rukavicích z letounu vynesli 55 malých rakví, které byly zakryté vlajkami OSN. Formální ceremoniál návratu se na letecké základně Osan uskuteční 1. srpna, poté rakve americká armáda opět naloží do letadla a přepraví na Havaj, kde budou ostatky prověřeny.

Za korejské války padlo celkem asi 36 tisíc Američanů. Dalších 7000 bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. K zatím poslednímu předání ostatků došlo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

Studio ČT24 s koreanistou Tomášem Horákem k 65. výročí konce korejské války (zdroj: ČT24)

USA zabránily odeslání sportovního vybavení do KLDR

Spojené státy naopak zablokovaly žádost Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o odeslání sportovního vybavení do Severní Koreje, aby se její reprezentanti mohli připravit na kvalifikaci do olympijských soutěží. Pořadatelem letních olympijských her v roce 2020 bude Tokio.

O poskytnutí vybavení požádal šéf MOV Thomas Bach sankční výbor Rady bezpečnosti dopisem z počátku července. Souhlas výboru s výjimkou ze sankcí musí být jednomyslný, ale americký delegát vyjádřil námitky. „Jsme optimisty, pokud jde o denuklearizaci Severní Koreje, ale dosáhneme jí jen úplným prosazováním sankcí,“ řekl americký delegát.

Podle západních diplomatů minulý týden na schůzi Rady bezpečnosti Rusko a Čína navrhly diskusi o zmírnění sankcí proti KLDR. Zástupkyně USA Nikki Haleyová ale před podobným krokem varovala.