Turecko přijalo protiteroristický zákon. Podle opozice de facto na tři roky prodloužilo výjimečný stav

Turecký parlament přijal nový protiteroristický zákon, který přejímá řadu opatření z výjimečného stavu. Ten po dvou letech skončil minulý týden. Podle agentury Anadolu zákon například umožňuje další tři roky omezovat svobodu shromažďování k demonstracím, propouštět státní zaměstnance podezřelé ze styku s teroristy nebo držet lidi ve vazbě bez soudního rozhodnutí až dvanáct dnů.

Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která nový zákon předložila, zdůvodnila jeho zavedení potřebou zabránit tomu, aby se zpomalil boj proti terorismu. To by prý mohlo nastat za situace, kdy výjimečný stav zavedený po neúspěšném pokusu o vojenský převrat v červenci 2016 už neplatí.

Opozice ale vládu kritizuje, že výjimečný stav de facto o tři roky prodlužuje. Podle agentury AFP mohou po tu dobu dál úřady udržovat v čele soukromých firem dohlížitele, pokud jsou dané subjekty podezřelé ze styku s teroristickými skupinami.

Masová shromáždění a demonstrace se mohou konat s výjimkou zvláštního povolení pouze za denního světla a úřady mohou lidem zakazovat pobyt ve vybraných lokalitách.

Podle opozice vláda využívala výjimečného stavu k pronásledování svých oponentů. Za jeho trvání režim v souvislosti s pokusem o puč pozatýkal na 50 tisíc lidí a na 160 tisíc osob, včetně soudců, policistů nebo učitelů, přišlo o práci.

Výjimečný stav skončil poté, co byl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět zvolen do čela země, a to s mnohem většími pravomocemi.