OBRAZEM: Ostré zatáčky, rychlé stoupání. Magické silnice, které berou dech

Od Austrálie přes Švýcarsko až po Emiráty. Každý světadíl nabízí projížďku po silnicích, jež zrychlí tep nejednomu z řidičů, ať už prudkými zatáčkami či dechberoucími výhledy na okolní přírodní krásy. Řada těchto magických silnic vznikala v době, kdy nebyla k dispozici současná moderní technika. Některé z nich jsou nebezpečné i teď, dobrodruhy to ale neodradí.

Atlantic Road (Atlantská cesta) v Norsku

Silnice, která je snem asi všech řidičů, se nachází v Norsku. Osmikilometrová Atlantic Road vznikla v roce 1989 a spojuje vesnice na souostroví na západě země. Atlantská cesta se hodně kroutí, její součástí je osm mostů včetně toho nejvyššího, Storseisundetu, který je zakřivený a z některých úhlů to vypadá, jako by mířil přímo do moře. Pro turisty jsou k dispozici odpočívadla s úchvatnými výhledy.

Atlantic Road v Norsku
Zdroj: Ján Honza/ČTK

Trollstigen (Trolí cesta) v Norsku

Slavné norské silnici se říká „Trolí cesta“. Nabízí jedenáct ostrých zatáček a dechberoucí výhledy na hory – ty nejlepší jsou z náhorní plošiny ve výšce 2300 metrů, kde se nachází i turistické centrum. Postavit silnici, která má na délku skoro 6,5 kilometru, trvalo osm let. Slavnostně ji otevřel král Haakon VII. v roce 1936. Od konce podzimu a přes zimu je kvůli počasí uzavřená.

Trollstigen v Norsku
Zdroj: AP/Berit Roald/ČTK

Passo dello Stelvio (Průsmyk Stelvio) v Itálii

Celkem 60 serpentin nabízí silnice, která vede průsmykem Stelvio u italsko-švýcarské hranice. Silniční sedlo je druhé nejvyšší v Alpách a vůbec nejvyšší ve východní časti tohoto pohoří, nachází se v úctyhodné výšce 2758 nad mořem. Původní silnici nechal vybudovat ve 20. letech 19. století František I., který chtěl propojit Lombardii se zbytkem země. Silnice je považována za velkou výzvu pro řidiče a jejími serpentinami se pravidleně proplétá peloton závodu Giro d'Italia. Průsmyk je otevřený od června do září.

Passo dello Stelvio v Itálii - Ilustrační foto
Zdroj: Marek Spilka/ČTK

Grossglocknerská vysokohorská silnice v Rakousku

Vytvořit tisíce pracovních míst a oživit identitu Rakouska. Takové byly cíle projektu Grossglocknerské vysokohorské silnice z 30. let minulého století, jenž měl pomoci skomírající ekonomice rakouské první republiky. Silnice vede z Oberes Nassfeld (Vyšší Mokré pole) k Výšině císaře Františka Josefa. Kromě nejvyšší hory Rakouska, Grossglockneru, zpřístupnila i největší ledovec východních Alp Pasterze. Celková délka silnice činí 48 kilometrů. Na trase je 36 prudkých zatáček a dvě odbočky na výhledy. Silnice se otevírá tradičně začátkem května, uzavírá se koncem listopadu.

Jízda po Grossglocknerské vysokohorské silnici (zdroj: ČT24)

Furka Pass ve Švýcarsku

Průsmyk se zvedá do výšky 2429 metrů a leží ve švýcarských Alpách. Oblast se objevila i v bondovce Goldfinger. Tunel byl otevřen v roce 1982. Návštěvníci se mohou podívat na zdejší ledovec i ledovou jeskyni. Silnice se otevírá tradičně v červnu.

Furka Pass ve Švýcarsku
Zdroj: J.W.Alker/PICTURE ALLIANCE/ČTK

Route 1 na Islandu

Slavná okružní silnice na Islandu přináší dramatické výjevy. Směrem na východ od metropole Reykjavíku vede magickou krajinou plnou fjordů, hor, malých rybářských vesniček i oblastí, kde lze spatřit divoké soby. Zastávek se dá udělat opravdu hodně – třeba u vodopádu Seljalandsfoss nebo jezera Mývatn. Kdo nemá rád zimu, která na Islandu panuje, může se vykoupat v některém z horkých pramenů, kterých je na ostrově opravdu hodně – a zdaleka se nejedná jen o slavnou Modrou lagunu.

Islandská Route 1
Zdroj: ČT24

A82 Road ve Skotsku

Hlavní skotská silnice vede z města Glasgow do Inverness. Cesta nabízí výhled na jezero Loch Ness, vřesoviště i historické mosty. Její historie sahá až do 18. století, kdy zde byly postaveny armádní silnice. V současné době jde také o důležitou obchodní trasu.

Jebel Hafeet Mountain Road v Emirátech

Také na Blízkém východě existují úchvatné silnice. Jedna z nich vede na druhou nejvyšší horu Spojených arabských emirátů. Přes jedenáct kilometrů dlouhá Jebel Hafeet Mountain Road u hranic s Ománem vznikla v roce 1980 a návštěvníkům umožňuje panoramatický výhled na město Al Ajn z výšky 1249 metrů. Na vrcholu hory se nachází hotel a restaurace.

Jebel Hafeet Mountain Road
Zdroj: ČT24

 Tianmen Mountain Road v Číně

Během 9,5 kilometru se silnice zvedá o úctyhodných 1100 metrů. I proto se jí přezdívá „Brána do nebe“. Tianmen Mountain Road vede k jeskyni Tianmen, skalnímu útvaru, ke kterému je třeba zdolat 999 schodů. Silnice se svými 99 ostrými ohyby patří mezi nejnebezpečnější na světě, řada lidí si proto výhled na ni užívá raději jen z lanovky.

Tianmen Mountain Road v Číně
Zdroj: AP/ČTK

Rohtang Pass (Rohtangský průsmyk) v Indii

Indický průsmyk je cílem řady dobrodruhů. V nejvyšším místě dosahuje výšky skoro čtyř kilometrů a ze silnice lze pozorovat vodopády nebo vrcholky himálajských hor s ledovci. Průsmyk je otevřený od května do listopadu a často zde dochází k sesuvům půdy. Cesta trvá čtyři až šest hodin, od roku 2019 ale bude k dispozici Rohtangský tunel, který ji zkrátí na 30 minut.

Karakoram Highway v Číně a Pákistánu

Začíná severně od Islámábádu a vede až do čínské oblasti Sin-Ťiang. Na délku měří 1287 kilometrů a patří mezi nejvýše postavené silnice na světě – její nejvyšší bod je 4700 metrů nad mořem. Výstavba Karakoram Highway trvala dlouhých dvacet let. Táhne se úchvatným terénem, který představuje ledovcová krajina pohoří Karakoram. Silnice kopíruje část prastaré Hedvábné stezky.

Cabot Trail v Kanadě

Skoro tři sta kilometrů dlouhá cesta u pobřeží Nového Skotska byla dokončena v roce 1932. Část silnice vede národním parkem Cape Breton Highlands, část po pobřeží. Na podzim lákají návštěvníky listnaté lesy, které hrají všemi barvami.

Valley of Fire Road (Silnice v Údolí ohně) v USA (Nevada)

Nevadská silnice vinoucí se Údolím ohně začíná pár desítek kilometrů severovýchodně od amerického centra hazardu Las Vegas a vede přes indiánskou rezervaci pouští k horám Muddy Mountains a do místního parku. Na délku měří silnice 37,8 kilometru a její počátky sahají do roku 1935. Jako scénická silnice láká řidiče od roku 1995.

Silnice v Údolí ohně v Nevadě
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Hana Highway v USA (Havaj)

Dálnice dlouhá skoro 104 kilometrů spojuje města Kahului a Hana na ostrově Maui. Silnice se stala oblíbenou turistickou atrakcí, protože nabízí výhledy na vodopády a deštné pralesy. Řidiči překonají celkem 59 mostů a stovky zatáček. Moderní stavební práce začaly v oblasti už v 70. letech 19. století, až do 60. let minulého století ale zůstávala vozovka nezpevněná.

Hana Highway na Havaji
Zdroj: ČTK/DPA/Sergi Reboredo

Highway 1 v USA (Kalifornie)

Jedna z nejkrásnějších silnic v USA vede takřka po celém pobřeží Kalifornie. Začíná jižně od Los Angeles a končí na severu státu v oblasti Mendocino, její nejhezčí část leží v oblasti Monterey. Cestou poskytuje výhledy na pláže i drsné útesy.

Kalifornská Highway 1
Zdroj: DPA/Chris Wallberg/ČTK

North Yungas Road v Bolívii

Asi nejznámější bolivijské silnici se přezdívá „Silnice smrti“. Vede z metropole La Paz do 56 kilometrů vzdáleného města Coroico. V roce 1995 byla označena vůbec nejnebezpečnější silnicí planety. Podle odhadů z roku 2006 zemře na silnici až tři sta lidí ročně. Vozovka je velmi úzká, takže je těžké se vyhnout – obzvlášť za mlhy. Nabízí ale úchvatné výhledy na zelené kopce a do údolí.

North Yungas Road v Bolívii
Zdroj: Reuters

Ruta 40 v Argentině

Slavná Ruta 40, která vede z města Puna do Cabo Vírgenes na jihu Argentiny, je jednou z nejdelších na světě – měří neuvěřitelných 4900 kilometrů a její součástí je 236 mostů. Silnice vede přes osmnáct řek, třináct jezer a dvacet rezervací a národních parků v Patagonii. Místy je nezpevněná a nabízí fascinující výhledy na Andy. Její nejvyšší bod dosahuje výšky 4952 metrů nad mořem.

Ruta 40 vedoucí k městečku El Chaltén v Argentině
Zdroj: Tamara Kejlová

Chapman's Peak Drive v Jižní Africe

Také Afrika má ikonické silnice. Jednou z nich je skoro devítikilometrová Chapman's Peak Drive, jež vede z předměstí Kapského města Noordhoek do města Hout Bay, podél jedné z nejpozoruhodnějších pobřežních částí Jižní Afriky. Řidiči absolvují celkem 114 zatáček s výhledem na majestátní pohoří i velryby. Silnice vznikala mezi roky 1915 až 1922, v 90. letech musela být uzavřena, protože zde padající kameny zabily člověka. Úřady ji znovu otevřely až v roce 2005.

Chapman’s Peak Drive v JAR
Zdroj: DPA/Chris Wallberg/ČTK

Great Ocean Road (Velká oceánská cesta) v Austrálii

Řízení po drsném jihovýchodním pobřeží Austrálie nenechá nikoho chladným. Great Ocean Road vede z Torquaye do Warrnamboolu ve státě Victoria a nabízí dramatické výhledy na pobřeží. Po cestě jsou k vidění velryby, restaurace či muzea. Silnice dlouhá 243 kilometrů prochází třeba národním parkem Great Otway a podél skalních útvarů zvaných Dvanáct apoštolů. Stavba byla zahájena po první světové válce, v nepřístupném terénu, takže práce trvaly až do roku 1932. stavba byla věnována památce padlých a je považována za největší válečný památník na světě.

Milford Road na Novém Zélandu

Milfordská silnice je dlouhá 231 kilometrů a protíná jeden z největších novozélandských divů – národní park Fiordland ležící v srdci Jižních Alp. Silnice je součástí Highway 94 a spojuje města Te Anau a Milford Sound, kde se natáčel film Pán prstenů. Kolem silnice se nacházejí křišťálově čistá jezera, deštné pralesy, vodopády a fjordy.