Útok u volební místnosti v Pákistánu: nejméně 31 mrtvých

Nejméně 31 lidí zemřelo a čtyřicet dalších utrpělo zranění při pumovém útoku ve městě Kvéta na západě Pákistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Atentát byl spáchán v blízkosti jedné z hlasovacích místností, před níž se shromáždilo množství voličů, kteří přišli odevzdat svůj hlas v parlamentních volbách.

K útoku se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS), pro své tvrzení ale neposkytla žádný důkaz.

Podle pákistánské televizní stanice Samaa TV útok provedl sebevražedný atentátník. „Pokusil se vstoupit do volební místnosti. Když ho policisté chtěli zastavit, vyhodil se do vzduchu,“ prohlásil místní představitel Haším Ghilzáí. Na televizních záběrech bylo vidět shořelé policejní auto a kaluže krve na zemi. 

V Pákistánu se konaly všeobecné volby, které doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Na  hlasování dohlíželo podle agentury DPA 370 tisíc vojáků a 450 tisíc policistů. Předvolební kampaň letos provázely zásahy do svobody médií, zastrašování některých kandidátů a násilí proti civilnímu obyvatelstvu, které si podle DPA vyžádalo více než 180 obětí na životech.

Druhé demokratické volby v zemi

K urnám zamířilo 106 milionů voličů, kteří rozhodovali o složení nového parlamentu. Půjde o teprve druhé demokratické předání moci v zemi, kde od získání nezávislosti v roce 1947 vládla více než polovinu času armáda. 

Pákistánské Národní shromáždění má 342 členů, z toho 272 je volených. Dalších 70 křesel, z nichž 60 je určeno pro ženy a deset pro příslušníky menšin, se rozdělí poměrně podle získaných procent hlasů jednotlivých stran.

Nejsilnějšími stranami jsou v nynějších volbách vládnoucí Pákistánská muslimská liga (PML-N) vedená bratrem vězněného expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci, a Hnutí za spravedlnost (PTI) slavného kriketového hráče Imrana Chána. Jejich šance jsou považovány za vyrovnané. Během předvolební kampaně se ale objevilo nařčení, že se vlivná pákistánská armáda snaží zmanipulovat volby ve prospěch Chánova hnutí.

Na třetím místě pravděpodobně skončí Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede 29letý Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Kromě obsazení 272 křesel v parlamentu rozhodnou Pákistánci i o složení čtyř provinčních shromáždění. Volební místnosti byly otevřeny od 08:00 do 18:00 místního času (od 05:00 do 15:00 SELČ).

Šabház Šaríf, bratr Naváze Šarífa a současný předseda PML-N, odmítl uznat výsledky voleb ještě před jejich vyhlášením. Podle něj jsou zmanipulované. Žádné důkazy ani bližší podrobnosti ale neposkytl. Že alespoň v některých provinciích docházelo k volebním podvodům, naznačila i Pákistánská lidová strana (PPP), která rovněž avizovala, že výsledek hlasování neuzná.

Provincie se potýká s IS, Talibanem i separatisty

Město Kvéta je metropolí neklidné provincie Balúčistán. V Balúčistánu, který hraničí s Afghánistánem a Íránem, působí extremistická organizace Islámský stát i radikální hnutí Taliban.

Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 také dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva.

Analytik Novotný: Imran Chan je neřízený kriketový míček (zdroj: ČT24)
Vydáno pod