Členové Pussy Riot musejí za protest na fotbalovém šampionátu do vězení. Soud zamítl odvolání

Moskevský soud zamítl odvolání čtyř členů protestní skupiny Pussy Riot, kteří narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě, když vběhli na hřiště. Tři ženy a jednoho muže poslal soud před týdnem na 15 dní do vězení za výtržnictví. Po zamítnutí odvolání už je rozhodnutí pravomocné, uvedla agentura Interfax.

Tři lidé vtrhli během finálového utkání na hřiště v moskevských Lužnikách. Z míst kolem francouzské branky běželi asi padesát metrů každý jiným směrem, než se je pořadatelům podařilo dopadnout; čtvrtý člověk byl zadržen hned v úvodu celé akce. Hra byla na chvíli přerušena, ale asi za 25 vteřin se pokračovalo.

Obhájci u soudu argumentovali právem odsouzených na svobodu projevu, ale soudce jejich námitky odmítl. Čtveřice navíc dostala pokutu za neoprávněné nošení policejních uniforem, v nichž na hrací plochu vběhla.

Podle webu skupiny Pussy Riot byla akce nazvaná „Policista vstupuje do hry“ věnována 11. výročí smrti básníka, malíře a sochaře Dmitrije Prigova (1940–2007), který patřil v sovětské éře k vůdčím postavám ruského undergroundu.

Akcí chtěli její účastníci také upozornit na problém politických vězňů v Rusku a porušování svobody slova a shromažďování. Ve svém vyjádření na Facebooku v den protestu zmínili také případ ukrajinského režiséra Olega Sencova, který drží hladovku v ruském vězení.