Indonéskou dívku znásilnil bratr. Za vyvolání potratu dostala šest měsíců vězení

Patnáctiletá Indonésanka byla odsouzena k šesti měsícům vězení poté, co záměrně potratila. Dívka čekala dítě se svým 17letým bratrem, který ji opakovaně znásilňoval. Mladíka poslal soud do vězení na dva roky za styk s nezletilou. O případu informovala stanice CNN.

Mladá Indonésanka z provincie Jambi na ostrově Sumatra si rozsudek vyslechla v neděli. Dívka byla zatčena v červnu společně se svou matkou, s jejíž pomocí měla potratit. Otcem dítěte byl dívčin bratr, jenž ji měl podle místní policie loni osmkrát znásilnit.

Soud muži uložil trest odnětí svobody na dva roky za styk s nezletilou. Společně se svou obětí pak musí podstoupit převýchovu v Institutu zvláštní výchovy mládeže, díky níž se mají znovu integrovat do společnosti.

Dívce hrozily dva roky

Dle vedoucí indonéského nezávislého lidskoprávního institutu Maidiny Rahmawati soudce dostatečně nezvážil okolnosti případu a dívce udělil příliš vysoký trest. Žalobce, požadující sedm let za mřížemi pro chlapce a dva roky pro jeho sestru, uvažuje o odvolání.

Dívka se k činu doznala poté, co sousedi objevili bezhlavý plod nedaleko palmové plantáže. Potraty jsou v Indonésii nelegální, v případech znásilnění či ohrožení života matky se někdy udělují výjimky. Těhotenství však musí být přerušeno do šestého týdne a za lékařského dozoru.

Mezinárodní humanitární organizace indonéské zákony dlouhodobě kritizují. Zákaz potratů podle nich omezuje ženská práva a často je nutí k podstoupení nebezpečných zákroků na nezákonných klinikách. Zpráva WHO z roku 2013 potvrdila, že špatně provedené potraty jsou příčinou smrti až poloviny těhotných žen v zemi.

Vydáno pod