Útočník z autobusu na severu Německa je obviněn z pokusu o vraždu. Podle obhájce trpí schizofrenií

Německá prokuratura obvinila muže, který napadl nožem cestující v autobuse v severoněmeckém Lübecku a deset jich zranil, z pokusu o vraždu a dalších trestných činů, včetně vážné újmy na zdraví a žhářství. Muž je nyní ve vazbě. K motivu svého pátečního činu se zatím podle agentury DPA nevyjádřil. Podle jeho obhájce patrně trpí schizofrenií.

Podle dosavadních informací je 34letý útočník německo-íránského původu. Mluvčí regionální prokuratury Ulla Hingstová uvedla, že muž s vyšetřovateli nekomunikuje a jeho motiv zůstává nejasný.

Podle státního zastupitelství zatím důkazy nenasvědčují tomu, že by se jednalo o terorismus. Německý zpravodajský kanál Spiegel TV citoval mužova otce, podle kterého měl jeho syn psychické problémy. 

„Můžu jen zmínit, že celá věc nemá nic společného s terorismem, ale zřejmě k ní vedly psychické problémy. Podle toho se také musí posuzovat, velmi pravděpodobně i s přispěním znaleckého posudku,“ řekl právník obviněného Oliver Dedow.

K incidentu došlo v pátek. Muž se podle svědků v plně obsazeném linkovém autobuse pokusil zapálit batoh, poté vytáhl zbraň a zaútočil na cestující. Ti ho nakonec přemohli a předali policii.

„Poté, co jsem se vyhnul jeho útoku, jsem ho od sebe odstrčil. Pokusil se mě nožem bodnout ještě jednou. Díky bohu se mu to nepovedlo. Podařilo se mi ho dostat na zem. Pak jsem popadl ženu vedle mě a utekli jsme z autobusu,“ prohlásil jeden ze svědků.

Podle posledních informací policie zranil při útoku deset osob. Zdroje uvádějí, že jedna až tři osoby jsou těžce zraněné.

Vydáno pod