Mayová: EU by měla ukázat vstřícnost v otázce Severního Irska

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala Evropskou unii, aby ukázala vstřícnost v otázce hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskem po odchodu Británie z evropského bloku. Podle ní je načase, aby Brusel zavrhl „neproveditelné“ plány a reagoval na její návrhy kompromisním řešením, které by zabránilo zavedení přísných hraničních kontrol.

Budou následky, pokud nedojde k dohodě. A na to se musíme připravit.
Michel Barnier
hlavní evropský vyjednavač pro brexit

„Nyní je na EU, aby odpověděla (na návrh britské vlády), ne aby se jen vrátila ke své předchozí pozici, která se již ukázala neproveditelná, ale aby svou pozici rozvinula,“ uvedla premiérka Mayová v projevu, který přednesla v Belfastu u příležitosti dvoudenní návštěvy Severního Irska. Přísný hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskem po brexitu je podle Mayové „téměř nemyslitelný“.

Mayová odmítá současný návrh EU, podle kterého by Severní Irsko zůstalo součástí celní unie, zatímco Anglie, Wales a Skotsko by ji opustily. Vznik jakékoli obchodní bariéry mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království je podle premiérky nepřijatelný pro ni a byl by nepřijatelný i pro jakéhokoli jiného britského premiéra.

Pětisetkilometrová hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou, jež zůstává na rozdíl od Británie členem EU, je jedním z hlavních sporným bodů při jednání Londýna s Bruselem o brexitu.

Do brexitu zbývá osm měsíců (zdroj: ČT24)

Od Velkopáteční mírové dohody z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku, je hranice prakticky neviditelná. Panují obavy, že by zavedení hraničních kontrol znovu rozpoutalo i sektářské násilí.

Barnier: Čas pro dohodu se krátí

Práce na dohodě o spořádaném odchodu Velké Británie z Evropské unie a její co nejčasnější dokončení je nadále společným cílem zbývajících 27 zemí bloku. Podle unijního vyjednavače Michela Barniera taková dohoda vytvoří vzájemnou důvěru, která umožní po vystoupení Británie vybudovat těsné a funkční vztahy.

Brusel řeší, co bude, pokud se Británie nedohodne. Jak by vypadal tzv. scénář ,no deal‘. Tedy scénář bez dohody.
Lukáš Dolanský
zpravodaj ČT

Barnier ale také zopakoval, že úřady ve 27 zemích Unie i firmy by měly využít krátícího se času a začít se připravovat také na situaci, kdy by na konci března 2019 Británie z evropského bloku odešla bez dohody. Stejně tak připomněl, že čas se krátí a na domluvu o brexitové dohodě zbývá přibližně 13 týdnů. EU i Londýn ji totiž chtějí mít hotovou nejpozději v říjnu, aby ještě do data ukončení členství Británie v EU stihla projít příslušnou ratifikací v britském i evropském parlamentu a mohla začít platit.

Brexit bez dohody by byl velkým problémem pro Českou republiku. Podle Mezinárodního měnového fondu by dokonce Česko, kvůli své otevřené ekonomice, patřilo mezi pět nejvíc poškozených zemí.