Putin navrhuje referendum v Donbasu, Trump o něm podle bezpečnostní rady neuvažuje

Ruský prezident Vladimir Putin chce uspořádat referendum v oblastech Donbasu, které drží separatisté, a to „pod mezinárodním dohledem“. Šéfovi Bílého domu to v Helsinkách navrhl jako řešení ukrajinské krize, potvrdil ruský velvyslanec v USA. Podle Národní bezpečnostní rady (NSC), která je poradním orgánem amerických prezidentů, ale Trump o referendu na Donbasu neuvažuje. Mezitím se objevila informace, že Trump pozval Putina do Washingtonu. Zpráva zaskočila americké politiky i špičky tamních zpravodajských služeb.

O návrhu na referendum napsala agentura Bloomberg s odvoláním na dva zdroje obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci za zavřenými dveřmi.

Trump podle agentury žádal Putina, aby o plánu na referendum veřejně nemluvil, aby si tuto možnost mohl nejdříve sám dobře promyslet. Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov v pátek na mezinárodní konferenci v Moskvě informaci o referendu potvrdil.

Diplomat řekl, že tato otázka byla na summitu projednávána a že Putin předložil Trumpovi „konkrétní návrhy“, jak ukrajinský konflikt ukončit. Antonov byl členem delegace, která v pondělí v Helsinkách s ruskými partnery jednala. Dvouhodinové důvěrné schůzky Putina s Trumpem se ale stejně jako žádný ze členů ruské či americké delegace nezúčastnil.

Mluvčí NSC, která sdružuje mimo jiné viceprezidenta, ministry obrany či zahraničí a poradce Bílého domu, podle agentury Reuters prohlásil, že Trump o podpoře plebiscitu vůbec nepřemýšlí.

Mluvčí Garrett Marquis dodal, že jakékoli hlasování na území, které není pod vládní kontrolou, by nemělo žádnou legitimitu. Marquis rovněž upozornil na to, že mírové dohody z Minsku o urovnání konfliktu na Donbasu navíc žádné referendum nezmiňují.

Kyjev na návrh nereagoval, Donbasu už dříve nabídl autonomii

Oficiální místa v Kyjevě zatím k informacím o možném referendu mlčí. Jen bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, předseda strany Lidová fronta podporující vládu, takovou možnost odmítl.

„Ukrajina nepřijme žádný tajný plán ohledně Donbasu, který předložila ruská strana na summitu v Helsinkách,“ citovala ukrajinského politika agentura Unian. „Návrhy Putina jsou vždycky podfuk, radíme všem partnerům, aby nepodléhali iluzím,“ vzkázal Jaceňuk do Washingtonu.

Zatímco Putin vykreslil svůj návrh ohledně referenda na východě Ukrajiny jako důkaz snahy vyřešit čtyři roky trvající konflikt, tento nápad bude nejspíše těžké „prodat“ Ukrajině a jejím evropským podporovatelům, kteří se chtějí dál držet mírových dohod, uzavřených za evropského zprostředkování v Minsku v roce 2015, upozornila agentura.

Putinovy návrhy znepokojí ukrajinské představitele tím spíše, že Trump minulý týden ponechal otevřenou možnost uznat ruskou anexi Krymu, po které následovalo povstání separatistů v Donbasu, poznamenal Bloomberg. Putin v Helsinkách argumentoval mezinárodně neuznaným referendem, aby ospravedlnil anexi ukrajinského poloostrova.

Pokud jde o Donbas, Kyjev nabídl oblastem ovládaným separatisty autonomii pod svou vládou a podporuje myšlenku rozmístit zde mezinárodní mírové síly. Spojené státy a Evropská unie opakovaně obviňují Rusko, že separatistům posílá vojáky a zbraně.

V Donbase už jedno referendum bylo

Separatisté uspořádali v květnu 2014 referendum o vyhlášení nezávislosti, které USA a EU odmítly a Kyjev označil za frašku. Rusko naopak respektovalo hlasování, podle kterého 96 procent voličů podpořilo odtržení od Ukrajiny. Loni pak Putin rozhněval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka rozhodnutím uznávat dokumenty a doklady vydané separatisty.

Igor Plotnickij, jeden z vůdců separatistů v Donbasu, tvrdí, že kdyby se na východě Ukrajiny konalo referendum jako na Krymu, dopadlo by stejně – tedy ve prospěch připojení k Rusku.

Překvapení: Trump pozval Putina do USA

Agentura Reuters, která se odvolává na informaci od amerických vládních činitelů, mezitím napsala, že bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton ve čtvrtek prostřednictvím svého ruského protějšku odeslal ruskému prezidentovi Putinovi oficiální pozvání k návštěvě Spojených států.

Datum nebylo upřesněno, americká média ale nevylučují, že nový summit prezidenta Trumpa a jeho ruského partnera by se mohl uskutečnit během zářijové schůze Valného shromáždění OSN. Podle agentury AP by se státníci měli sejít v Bílém domě. 

Zpráva zaskočila americké politiky, špičky zpravodajských služeb a zřejmě i Moskvu, která ještě ve čtvrtek dávala najevo, že o dalším rusko-americkém summitu nic neví.