Němečtí policisté versus arabský klan. Vyšetřovatelé marně hledají milionovou minci

Horizont: Německá policie potírá německý klan (zdroj: ČT24)

Celé roky se policie v Berlíně snaží zasadit tvrdou ránu organizovanému zločinu, který mají na svědomí arabské rodinné klany. Vyšetřovatelé hlásí výrazný úspěch, podařilo se jim během rozsáhlé razie zabavit nemovitosti s celkovou hodnotou v přepočtu přes čtvrt miliardy korun. Podezřelí jejich nákupem měli prát peníze získané trestnou činností, a to včetně spektakulárních loupeží z minulých let.

Na podzim v říjnu 2014 připravili zloději jednu z berlínských bank skoro o deset milionů eur. Výbuchem chtěli zničit důkazy, ale naopak je tím sami vyšetřovatelům poskytli. Jeden z pachatelů se při explozi zranil, tento zadržený člen arabského klanu policii nakonec přivedl na stopu ukradených peněz.

„Jeden z bratrů pachatele odsouzeného za tuto krádež, který do té doby žil jen ze sociálních dávek, si najednou začal kupovat byty,“ uvedl státní žalobce Bernhard Mix.

K desítkám nemovitostí se vyšetřovatelé dostali přes řadu prostředníků, z nichž některé vypátrali i v Libanonu. Nákup bytů, domů nebo celé zahrádkářské kolonie měl posloužit k legalizaci peněz získaných trestnou činností. „V rámci dvanácti prohlídek jsme předběžně. zajistili 77 nemovitostí. Důvodem je podezření z praní špinavých peněz,“ řekl vrchní státní žalobce Jörg Raupach.

Vzácnou minci pachatelé zřejmě roztavili

Členové stejného arabského klanu spáchali pravděpodobně nejspektakulárnější zločin, který je jim připisován. Loni se jim povedlo ukrást stokilovou zlatou minci v hodnotě čtyř milionů eur z Bodeho muzea. Pachatele měly tehdy údajně zachytit kamery v metru, ovšem po minci se „slehla zem“. Podle jedné z teorií ji zločinci roztavili, aby ji jednodušeji zpeněžili.

„Vyšetřování není u konce. Můžu jen říci, konkrétně, že jsme žádné zlato nenašli. Otevřeně vám řeknu, že jsme po něm nepátrali,“ prohlásil státní žalobce.

V Berlíně žije od 80. let minulého století 12 až 20 rozvětvených arabských rodin původem mimo jiné z Libanonu nebo palestinských území. Vyšetřovatelé odhadují, že desetina až polovina jejich členů včetně nezletilých je zapletena do kriminální činnosti.