Papež František je osobností roku

New York - Osobností roku je podle amerického časopisu Time papež František. Do čela katolické církve byl Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires, zvolen letos v březnu. Podle časopisu papež přijal jméno skromného světce a vyzval ke změně místa, kde se změna měří staletími. Osobností roku je podle Time člověk, který měl v uplynulém roce největší vliv na vývoj ve světě - ať v dobrém či špatném. Loni se osobností roku stal americký prezident Barack Obama.

Na tomto papeži je důležitá rychlost, s jakou si získal miliony lidí, kteří již přestali vkládat do církve naději, napsal Time. Lidé byli podle něj unavení nekonečným rozebíráním sexuální etiky a vnitřními spory. Během několika měsíců František povýšil zklidňující poslání církve jako služebnice a utěšitelky trpících lidí nad práci v oblasti doktrinální politiky, která byla tak důležitá pro jeho předchůdce.

Jan Pavel II. a Benedikt XVI. byli profesory teologie, zatímco František je bývalý domovník, laboratorní technik, vyhazovač v nočním klubu a učitel literatury, dodal Time.

Pokud jde o chudobu, tak podle Františka nejde jen o charitu, ale i o spravedlnost. Církev by tak neměla být odrazem Říma, ale zrcadlem chudých, píše Time, který připomíná, že papež umí ve svém úřadu z prvního století velice šikovně používat nástroje 21. století. Zmiňuje, jak se nechal fotografovat, když myl nohy vězeňkyň, objímal muže se znetvořenou tváří nebo se fotografoval s mladými návštěvníky Vatikánu. Tento nový papež tak možná našel cestu z kulturních válek 20. století, po nichž církev ve většině západní Evropy skomírá a je v defenzivě od Dublinu po Los Angeles, uvedl Time.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi ocenění uvítal. Zdůraznil, že papeži nejde o slávu, ale pokud ocenění „pomůže šířit poselství evangelia, tedy boží lásku pro každého, tak bude určitě rád“.

František je třetím papežem, který se stal osobností roku časopisu Time. Prvním byl v roce 1962 Jan XXIII. a v roce 1994 Jan Pavel II.

Papež František je osobností roku
Zdroj: ČT24

Do užšího výběru na osobnost roku se letos dostali Američan Edward Snowden, který nechal zveřejnit materiály o aktivitách amerických tajných služeb, aktivistka bojující za práva homosexuálů Edith Windsorová, syrský prezident Bašár Asad, americký republikánský senátor Ted Cruz hájící zájmy radikálního hnutí Tea Party a zpěvačka Miley Cyrusová.

František je prvním jezuitou v čele římskokatolické církve, prvním papežem z Latinské Ameriky a prvním, kdo si oficiální jméno vybral po patronovi chudých. Mezi favority na svatopetrský stolec nepatřil, lásku a obdiv statisíců si ale získal během pár minut, když rozbil tradice a žádal první blahořečení od lidu, a teprve pak sám blahořečil svůj lid. Nevěřícím vzkázal, že i jim bůh odpustí, gayům, že je neodsuzuje, a když se ptali na potraty, řekl, že je třeba mít na paměti, jakou bolestí ty ženy musely projít. Zásadní převrat ale František teprve chystá: Chce aby se církev vzdala luxusu, aby byla přístupnější, modernější a aby kolem sebe nestavěla tabu. Mimo jiné zakládá i komisi, která by měla ochránit děti od zneužívání kněžích.