The Times: Mayová hrozila rebelům ve straně předčasnými volbami

Události ČT: Neshody mezi konzervativci přetrvávají (zdroj: ČT24)

Premiérka Theresa Mayová před úterním hlasováním o dodatku k zákonu o obchodních aspektech odchodu Británie z Evropské unie pohrozila rebelům ve své straně vypsáním předčasných voleb, pokud bude dodatek schválen. S odvoláním na své zdroje z Konzervativní strany o tom informoval list The Times. Dodatek o celní unii nakonec poslanci těsně neschválili.

Podle The Times pohrozila Mayová proevropským poslancům ve své straně, v jejichž čele stojí bývalí členové vlády Stephen Hammond a Nicky Morganová, několik minut před úterním hlasováním vypsáním předčasných parlamentních voleb, které by se konaly ještě v létě.

Dodatek, se kterým přišli příznivci úzkých vazeb Británie s Evropskou unií po brexitu, poslanci nakonec těsně neschválili, což britská média interpretovala jako další, i když málo přesvědčivé vítězství vlády premiérky Mayové na cestě k odchodu země z Evropské unie na konci března příštího roku.

Podle jednoho z konzervativních rebelů, kterého citoval list The Times, pohrozil stranický funkcionář, který dohlíží na disciplínu poslanců, že schválení dodatku vyvolá hlasování o důvěře kabinetu. „Řekl, že bychom byli zodpovědní za parlamentní volby a za to, že by se Jeremy Corbyn dostal do čísla deset,“ řekl proevropský konzervativec s odkazem na sídlo britských premiérů v Downing Street. „Odpudivé chování,“ dodal.

Dodatek, podle kterého by v případě, že se britské vládě nepodaří do ledna 2019 vyjednat volný pohyb zboží s EU, museli ministři zahájit diskusi o celní unii s blokem, parlament nakonec odmítl poměrem hlasů 307 ku 301. Mayová už v pondělí rozzlobila prounijní poslance své strany, když učinila ústupky zastáncům úplné odluky Británie od EU. 

Agentura Reuters připomněla, že se v posledních několika letech, které označila za „jedno z nejbouřlivějších období v nedávných britských politických dějinách“, konala čtyři velká hlasování: referendum o nezávislosti Skotska v roce 2014, parlamentní volby v roce 2015, referendum o brexitu v roce 2016 a předčasné parlamentní volby v roce 2017.

Johnson se opřel do Mayové

Britský exministr zahraničí Boris Johnson v parlamentu ostře kritizoval nový kurz Mayové ohledně vystoupení Británie z Evropské unie. Podle něj Británie promarnila vyjednávací kapitál. Stále však „není pozdě na záchranu brexitu“, citovala BBC Johnsona, který minulý týden spolu s ministrem pro brexit Davidem Davisem podal demisi kvůli neshodám s premiérkou o formě vystoupení země z Evropské unie.

Mayová předtím během interpelací prohlásila, že konečná dohoda o brexitu musí ctít výsledek referenda z roku 2016, ale zároveň musí být „životaschopná“, pokud jde o ochranu pracovních míst a životní úrovně.