Moskva by podle Štrasburku měla vyplatit statisícové odškodné rodině Politkovské i členkám Pussy Riot

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odsoudil Rusko za to, že řádně nevyšetřilo případ vraždy ruské novinářky a známé kritičky Kremlu Anny Politkovské. Rusko by podle něj mělo rodině novinářky zaplatit odškodné 20 tisíc eur (přes 500 tisíc korun). Soud se zároveň usnesl, že při vyšetřování a odsouzení tří členek ruské punkové skupiny Pussy Riot Rusko porušilo jejich práva a mělo by jim vyplatit odškodné a zaplatit soudní výdaje. Rusko ovšem před třemi lety schválilo, že může ignorovat verdikty mezinárodních justičních orgánů, zejména Evropského soudu pro lidská práva.

Soud uvedl, že v případu vraždy novinářky došlo k porušení článku 2 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který hovoří o právu na život. „Soud zjistil, že zatímco úřady nalezly a odsoudily skupinu mužů, kteří přímo provedli nájemnou vraždu Politkovské, nepodařilo se jim podniknout přiměřené vyšetřovací kroky, aby nalezly osobu či osoby, které vraždu přikázaly,“ napsal soud ve svém tiskovém prohlášení. Dodal, že soudní proces také trval příliš dlouho.

Stížnost ke štrasburskému soudu podaly matka, sestra a dvě děti zavražděné Anny Politkovské. Soud nyní nařídil Rusku, aby jim zaplatilo odškodné.

Politkovská se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, které nebyly po chuti ruskému vedení. Vrah ji zastřelil 7. října 2006, v den čtyřiapadesátých narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina. Dva hlavní pachatele vraždy soud v roce 2014 poslal na doživotí do vězení, objednavatel činu ale doposud znám není.

Evropský soud: Rusko porušilo práva členek Pussy Riot

Štrasburský soud také rozhodl, že při vyšetřování a odsouzení tří členek ruské punkové skupiny Pussy Riot za jejich protivládní vystoupení v roce 2012 Rusko porušilo jejich práva. V případu podle soudu došlo k porušení článku 3 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který hovoří o zákazu nelidského a ponižujícího zacházení.

Soudu vadí podmínky, ve kterých byly ženy převáženy k soudu, a ponižující zacházení, kterému byly vystaveny v soudní síni. Došlo také k porušení článku 5 (právo na svobodu a osobní bezpečnost), článku 6 (právo na spravedlivé řízení) a článku 10 (svoboda projevu). Dívky byly souzeny za výtržnosti a náboženskou nesnášenlivost.

„Soud připustil, že reakce na porušení pravidel chování v místě určeném pro modlitby mohla být oprávněná. Nicméně stanovil, že uvěznit je za to, že měly na sobě barevné oblečení, mávaly rukama a kopaly nohama a použily i nadávky, aniž byl zanalyzován text jejich písně a okolnosti jejich vystoupení, bylo nepřiměřeně přísné,“ uvedl evropský soud ve svém prohlášení.

Moskva má vyplatit statisícové odškodné

Moskva má Marii Aljochinové, Nataliji Tolokonnikovové a Jekatěrině Samucevičové vyplatit odškodné a zaplatit soudní výlohy ve výši 11 760 eur (přes 300 tisíc korun). Tolokonnikovové a Aljochinové má pak zaplatit po 16 tisících eurech (přes 400 tisíc korun) a Samucevičové 5000 eur (téměř 130 tisíc korun).

Tři členky Pussy Riot poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevském chrámu Krista Spasitele. Pětice členek tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek Samucevičové nepodmíněný trest na podmíněný. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.