Všech 450 migrantů z pašerácké lodi vyslané z Libye se vylodilo na Sicílii

Všech 450 migrantů, kteří byli zachráněni v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi, se už vylodilo v sicilském přístavu Pozzallo. Vylodění povolila italská vláda poté, co Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko oznámily, že přijmou po 50 uprchlících. Dvacet dalších přijme podle agentury ANSA Irsko, některé migranty by podle deníku Corriere della Sera mohla přijmout Belgie.

Policisté během vyloďování uprchlíků zadrželi osm lidí, které podezřívají z pašeráctví lidí. Mezi vyloděnými uprchlíky je 128 mladistvých bez doprovodu. Nejčastěji migranti pocházejí z Eritreje (291) a ze Somálska (92).

O tom, kdo loď přijme, se dohadovala Itálie s Maltou

Rybářská loď, vyslaná pašeráky z Libye v pátek, dorazila až k malému ostrovu Linosa mezi Lampedusou a Sicílií. Ihned se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou. Podle agentury AFP se loď v okamžiku zachycení nacházela v mezinárodních vodách, ale zároveň v zásahové oblasti maltské pobřežní hlídky.

Itálie chtěla Maltu donutit, aby za uprchlíky na palubě převzala odpovědnost; Valletta se bránila tím, že loď byla mnohem blíže k italské Lampeduse, migranti navíc prý pomoc Malty odmítli a chtěli plout dál do Itálie.

Italský premiér Giuseppe Conte se obrátil na EU, aby situaci pomohla řešit. Francie a Malta v sobotu prohlásily, že každá z nich převezme padesát lidí, podobně se v neděli zavázaly Německo, Španělsko a Portugalsko a později i Irsko.

„Itálie už není uprchlickým táborem Evropy. Je to politické vítězství,“ uvedl šéf protiimigrační Ligy a nynější italský ministr vnitra Matteo Salvini. Řekl také, že Evropská unie by měla Libyi uznat za bezpečné místo pro uprchlíky. Na to Evropská komise reagovala konstatováním, že Libyi za bezpečnou nepovažuje. Na alarmující podmínky v libyjských detenčních táborech opakovaně upozorňuje i OSN. Podle mezinárodního práva nesmějí být uprchlíci vraceni tam, kde jim hrozí ohrožení života.

Babiš italskou žádost o pomoc odmítl

Český premiér Andrej Babiš žádost Itálie naopak odmítl. „Takový přístup je ale cesta do pekel. To jenom motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy,“ uvedl. Přijmout migranty odmítlo i Maďarsko, Slovensko a Polsko. „Nikoho nepřijmeme. Maďarští voliči se jasně vyjádřili v posledních volbách: nechtějí žít v zemi imigrantů,“ uvedl István Hollik, mluvčí vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Libye trvala na odmítnutí přijmout kohokoli, kdo byl z lodi zachráněn.

Italský tisk si všímá zamítavého stanoviska Česka a Maďarska. „Praha útočí“, zní titulek článku v listu La Stampa, který cituje českého premiéra. 

Od sobotního rána čekali uprchlíci na lodi unijní agentury Frontex a plavidle italské finanční stráže, na něž byli přeloženi, u sicilského přístavu. Na pobřeží byly nejprve v neděli odpoledne převezeny ženy a děti. V noci na pondělí pak i zbylí muži. Italská média informovala, že mezi uprchlíky je řada podvyživených osob, jedna žena váží pouhých 35 kilo. 

K italským břehům připlulo od roku 2014 více než 650 tisíc migrantů. Většinou se tam dostali poté, co byli zachráněni z moře u libyjského pobřeží. V italských uprchlických zařízeních se nyní nachází asi 170 tisíc běženců, počet příchozích nicméně letos poklesl, uvedla agentura Reuters. OSN odhaduje, že letos se již při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy utopilo téměř tisíc lidí.