Srážka policistů na motocyklech a špatná barva v trikoloře. Faux pas na Den Bastily

Francie za účasti prezidenta Emmanuela Macrona oslavila státní svátek Den Bastily tradiční vojenskou přehlídkou. Během více než dvouhodinové podívané před diváky defilovalo na 4200 vojáků a 220 vozidel, do přehlídky se zapojila zhruba stovka letadel. Přehlídce se ale nevyhnuly menší zádrhely, při synchronizované jízdě do sebe vrazili dva policisté na motocyklech a jeden z letounů při průletu nad metropolí vypouštěl špatnou barvu při tvorbě francouzské trikolory.

Čestnými hosty byli letos představitelé Japonska a Singapuru, což jsou asijské země, se kterými Francie rozvíjí strategické partnerství, poznamenal list The New York Times. Centrem Paříže proto pochodovali i japonští a singapurští příslušníci ozbrojených sil.

Události: Vojenská přehlídka na Den Bastily (zdroj: ČT24)

Během motocyklového choreografického vystoupení před Macronem a dalšími hosty se srazili dva policisté na motorkách. Stroje poté opět rychle zvedli a pokračovali v jízdě, za což si vysloužili potlesk prezidenta a dalších, poznamenala agentura AP.

Krátce poté nad městem proletěly vojenské stíhačky, které v podvěsu nesly kouřové barvy. Při spuštění barevné stopy nad bulvárem Champs-Elysées se podle agentury AFP ale ukázalo, že jedno z letadel neslo nedopatřením červenou místo modré barvy.

Paříž vyklizená od aut a přísná bezpečnostní opatření  jsou i kvůli nedělnímu fotbalovému utkání

Oslavy ve Francii se konají za přísných bezpečnostních opatření, v zemi je ještě živá vzpomínka na teroristický útok před dvěma lety. Tehdy během oslav Dne Bastily najel ve francouzském městě Nice atentátník kamionem do davu a zabil 86 lidí.

Kvůli oslavám a také kvůli nedělnímu finálovému zápasu fotbalového mistrovství světa, v němž se v Moskvě střetnou Francie a Chorvatsko, Francie mobilizovala 110 tisíc příslušníků ozbrojených složek. Jen v Paříži na bezpečnost dohlíží přes 12 tisíc policistů a 1600 vojáků, v metropoli jsou připraveny k zásahu také tři tisíce záchranářů.

Pokud Francie zvítězí ve finále fotbalového šampionátu, vydají se na stejné místo jásat statisíce lidí. Šéf pařížské policie Michel Delpuech uvedl, že při takovýchto velkých veřejných shromážděních existuje „reálná teroristická hrozba“.

Delpuech sdělil, že z rozlehlé oblasti v centru Paříže budou vykázány automobily a vyklizena budou také podzemní parkoviště, částečně i kvůli riziku, že by některé z vozidel mohlo být použito při teroristickém útoku.