Kim napsal Trumpovi dopis. Doufá v něm v lepší vzájemné vztahy a očekává další setkání

Severokorejský diktátor Kim Čong-un napsal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi dopis, ve kterém vyjádřil naději v novou budoucnost ve vzájemných vztazích. Dokument datovaný 6. července zveřejnil Trump v anglickém překladu na svém twitterovém účtu.

Kim v dopise vyzval amerického prezidenta ke konkrétním krokům, které posílí vzájemnou důvěru. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že vzájemné úsilí přinese své ovoce a novou budoucnost mezi KLDR a USA.

Kim také vyslovil názor, že společný summit před měsícem v Singapuru zahájil „důležitý proces“ a „smysluplnou cestu“. Napsal také o možnosti další společné vrcholné schůzky, která by mohla oboustranné vztahy posunout kupředu.

Severokorejský vůdce podepsal s Trumpem na červnovém summitu v Singapuru dohodu, v níž se Severní Korea zavázala spolupracovat na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Washington výměnou nabídl bezpečnostní záruky a možnost zrušení protiseverokorejských sankcí.

Kritici Trumpovi vyčítají, že úmluva neobsahuje žádná konkrétní data, která by nutila Pchjongjang naplnit ji v praxi.

Washington sice doufá, že likvidace jaderného arzenálu KLDR začne během příštích 12 měsíců, Severní Korea však jakákoli závazná data odmítá a označuje americké požadavky za jednostranné.

Součástí dohody je i repatriace ostatků amerických vojáků padlých během korejské války. Podle Reuters nabídla KLDR americké straně jednání ohledně této záležitosti. Proběhnout má tuto neděli.