Kvůli extrémním dešťům zemřelo v Japonsku 48 lidí. Bude hůř, varují meteorologové

Silné deště, které zasáhly západ Japonska, si vyžádaly nejméně 48 mrtvých. Předchozí bilance uváděla 16 obětí. Ani nyní ale není bilance konečná. Úřady stále pohřešují minimálně padesát lidí. Přívalové srážky způsobily sesuvy půdy a záplavy, které ničí domy a auta.

Přívalové srážky způsobily sesuvy půdy a záplavy, které ničí domy a auta. Úřady nařídily či doporučily evakuaci 4,7 milionu lidí. Zmobilizovaly také okolo 48 000 příslušníků ozbrojených sil, policistů a hasičů, aby pátrali po lidech uvízlých v pasti živlů, raněných či mrtvých.

Japonský meteorologický ústav (JMA) vydal výstrahu před možností silných záplav a sesuvů půdy. Podobné výstrahy vydává pouze v případě, že předpokládá extrémní podmínky, ke kterým dochází jednou či dvakrát za půl století. 

Japonští meteorologové varují před nejhoršími dešti v historii (zdroj: ČT24)

Nejhůře byla zasažena prefektura Hirošima, odkud je hlášeno 23 mrtvých. Sedmnáct obětí evidují úřady v další západojaponské prefektuře Ehime. V Okajamě skončilo šest dělníků pod troskami továrny, kterou zničil sesuv půdy.

Nejhorší deště přijdou v neděli

Úřady připouštějí, že bilance pohromy se nejspíše ještě zhorší, protože nemají k dispozici kompletní údaje o obětech a škodách. Japonský premiér Šinzó Abe na poradě s ministry vyhodnotil situaci jako „mimořádně vážnou“ a nařídil nasadit všechny dostupné prostředky k záchraně životů.

Meteorologové varovali od čtvrtka před průtržemi mračen, záplavami, sesuvy půdy a údery blesků. Nadále vybízejí k maximální ostražitosti. Rekordní srážky předpovídají na neděli. V prefektuře Kóči během hodiny napršelo 90 milimetrů srážek, předpověď ale varuje i před 250 milimetry.