Číňané kupují zámky s vinicemi v Bordeaux. Chtějí žít jako Francouzi

Události: Číňané mají zájem o francouzské vinice (zdroj: ČT24)

Francouzské soudy předběžně zabavily deset zámků s vinicemi v proslulém kraji Bordeaux. Všechny patří čínskému konlomerátu  Haichang Group, který je podezřelý z finančních machinací a daňových podvodů. V posledních deseti letech zájem bohatých Číňanů o investice do francouzských vinic prudce vzrostl. Láká je i francouzský životní styl.

Hugo Tian je rodilý Číňan, který do země galského kohouta přišel jako student před třiceti lety. Loni si splnil sen a s jedním společníkem koupil krásný zámek Fauchey s vinicí na jižním svahu. Zná víno jako málokdo, na hroznech i listech pozná choroby, které jeho vinici napadly. Patří do nejstaršího vinařského klubu ve Francii a už se těší, jak zlepší kvalitu zdejšího vína.

„Abychom to dokázali, začneme hrozny sklízet ručně. A taky budeme stáčet do sudů. Zatím máme jen tyhle tři, jsou to první vlaštovky,“ vysvětluje finančník a spolumajitel zámku Fauchey Hugo Tian.

Na Hugovi je vidět, že práci s vínem miluje, mezi čínskými investory je ovšem spíš výjimkou. Pro většinu z nich je nákup vinice především dobrý obchod a způsob vlastní sebeprezentace a ukázka jejich bohatství. „Tohle si svou hodnotu udrží vždycky, takže je to stabilní, solidní a zajištěná investice,“ říká Tian o svém zámku s vinicí.

Vinohrad jako ukázka bohatství

Podobných zámků jako Fauchey je v možná nejslavnější vinařské oblasti na světě zhruba sedm a půl tisíce. Čínští investoři jich zatím koupili kolem sto padesáti. Řada z nich se neobešla bez pomoci Li Lijiang přezdívané Lili, která přišla do Francie před deseti lety studovat zpěv. Teď se živí jako realitní makléřka a hrdě ukazuje jeden z renovovaných zámků.

Mezi její klienty patří bohatí podnikatelé i hvězdy čínského šoubyznysu. „Mohou se tím chlubit před svými přáteli nebo obchodními partnery. Mohou říct: Já mám vinici v Bordeaux. Je to třída!“ vypráví své zkušenosti Lili.

Podle Lili se místní lidé na čínské investice v minulosti dívali kriticky. Teď už prý chápou, že se díky nim daří na vinicích obnovit pěstování a výrobu vína. To potom putuje často právě do Číny, kde roste byznys i díky mírnějším daním. Ty vláda letos u vína snížila o jedno procento.

Pěstování vína v Evropě se dotknou klimatické změny

Číňané jsou v tuto chvíli kupci číslo jedna na trhu, po Číně má největší zájem Tchaj-wan. Právě Bordeaux a vinice ve Francii jsou nejoblíbenější lokalitou realitních agentů zaměřených na stále bohatší čínskou klientelu. Nárůst čínských vlastníků vinic může mít na svědomí také rostoucí obliba vína v Říši středu.

Video na Youtube ovšem varuje, že zatímco krátkodobý trend naznačuje růst čínských investic do evropských vinic, z dlouhodobějšího hlediska a s ohledem na změny klimatu lze předpokládat, že do roku 2050 nebude 85 procent současných vinohradů v Evropě vhodných pro pěstování hroznů. 

  • Skupina Haichang se sídlem v severovýchodním čínském přístavním městě Dalian patří mezi největší čínské investory a v posledních letech koupila jednu z nejslavnějších francouzských vinařských oblastí.
  • Vlastní 24 nemovitostí, včetně zámku Chenu-Lafitte. Nákupy této skupiny několik let vyšetřovala policie. „Na deseti zámcích jsme objevili praní peněz z výnosů, daňové podvody, padělání a podobně,“ uvedl policejní zdroj agentuře AFP.
  • Čínský národní kontrolní úřad (NAO) ve své výroční zprávě uvedl, že státní orgány poskytly společnosti Haichang veřejné peníze na nákup zahraničních technologií. Firma místo toho ale nakoupila vinice ve Francii.
  • Haichang je obchodní a lodní společnost, která podniká i v nemovitostech, v cestovním ruchu a zemědělství. Firmu ovládá 56letý podnikatel Naije Qu.
  • V roce 2013 se pařížští vyšetřovatelé zabývali praním špinavých peněz investorů z firmy Tracfin a podle AFP„zatroubili na poplach před čínskými investicemi ve francouzském vinařském průmyslu a vyzvali k větší ostražitosti“.
  • Zdroj: AFP