Vídeň chce zbavit imunity íránského diplomata. Je podezřelý z plánování útoku ve Francii

Rakousko požádalo Teherán, aby zbavil diplomatické imunity pracovníka íránského velvyslanectví ve Vídni. Je na něj vydán evropský zatykač kvůli údajnému zapojení do přípravy útoku na shromáždění exilových Íránců v Paříži. Rakouské ministerstvo zahraničí si den před návštěvou íránského prezidenta Hasana Rouháního v alpské republice předvolalo íránského velvyslance v Rakousku. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf naznačil, že zátah proti údajným extremistům s vazbami na Írán považuje za trik před návštěvou Rouháního ve Švýcarsku a Rakousku.

„Požádali jsme vysílající stát, aby íránskému diplomatovi zrušil imunitu,“ řekl mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Thomas Schnöll. Dotyčnému diplomatovi údajně má být status diplomata odebrán na základě zatykače do 48 hodin.

Podle agentury AP je podezřelým diplomatem Assadulláh Assadí, který byl v neděli zadržen poblíž jihoněmeckého Aschaffenburgu na základě evropského zatykače. Předtím byl v Belgii zadržen belgický pár íránského původu, s nímž byl diplomat údajně ve styku. V automobilu dvojice byly podle úřadů nalezeny výbušniny.

Plánovaný útok měl být podle protirežimní Národní rady íránského odporu (NCRI) namířen proti shromáždění asi pětadvaceti tisíc lidí v Paříži z minulé soboty. Diplomat, který ve Vídni působí od roku 2014, měl být údajně „hlavou“ útoku a výbušninu v Lucembursku předal belgickému páru s tím, že měla explodovat na pařížském setkání.

Belgické úřady Assadiho viní z podílu na přípravě útoku na shromáždění ozbrojeného křídla NCRI, Lidových modžáhedů (MEK), a požadují jeho vydání. Také mnichovské státní zastupitelství agentuře AP sdělilo, že diplomata vyšetřuje v souvislosti s údajnou přípravou útoku.

Podle Teheránu není načasování kauzy náhodné

Íránský ministr zahraničí Zaríf tvrzení o zmařeném útoku extremistů ostře kritizoval. „Jak se to hodí. Zrovna když míříme na prezidentskou návštěvu do Evropy, je tu údajná íránská operace a její 'spiklenci jsou zatčeni',“ napsal Zaríf na sociální síti Twitter. Zdůraznil, že Írán jednoznačně odsuzuje násilí a teror, ať se odehrají kdekoli.

NCRI vyzvala Vídeň, aby návštěvu íránského prezidenta zrušila. „Za takové situace bude přijetí Rouháního v Rakousku, plánované na 4. července, skvrnou na demokracii a lidských právech a posílením terorismu a zločinu. Toto přijetí je skandálním pošlapáním hodnot, o něž se opírá Evropská unie,“ uvedla NCRI.