U Mallorky se objevil velký bílý žralok. Podle biologů je to rarita, naposledy ho tam spatřili před 30 lety

Poblíž Baleárských ostrovů se objevil velký bílý žralok. U ostrova Cabrera, vzdáleného asi 16 kilometrů od turisty oblíbeného ostrova Mallorca, ho spatřili mořští biologové, kteří v oblasti provádějí vědecký výzkum. Naposledy se tento druh žraloka vyskytl ve španělských vodách Středozemního moře před třiceti lety.

Biologové zahlédli žraloka asi 12 kilometrů od Cabrery a sledovali ho dlouhých 70 minut. Jeho délku odhadli na pět metrů.

Na palubě lodi bylo v tu chvíli deset biologů z pěti zemí. Mezi nimi byli i dva šestnáctiletí studenti, kteří výlet vyhráli v soutěži. V ní uspěli s písničkou o znečištění světových oceánů plasty.

„O přítomnosti velkého bílého žraloka ve španělských vodách se mluví pořád. Dokládají ji také historické fotografie a místní názvy na baleárském a katalánském pobřeží. Mnoho let tam však nebylo možné žraloka zdokumentovat,“ napsali biologové z Alnitaku na svém Facebooku.

Baleárský deník Diario de Mallorca píše o historické události. Píše také, že vědecká komunita netrpělivě čeká na zveřejnění celého sedmdesátiminutového videa. Zatím se na veřejnost dostala jen ukázka.

Biologové a ochránci přírody mají z objevu velkou radost. Velký bílý žralok je totiž ohroženým druhem. Tento druh společně s dalšími velkými rybami a parybami trpí nadměrným rybolovem. V jeho důsledku mu chybí potrava, pomaleji roste a méně se množí. Středozemní moře patří k jednomu z nejpřetěžovanějších.

Mezi obyvateli Baleár, kteří žijí z turismu, by naopak mohly zavládnout obavy, že se lidé budou na tamní pláže bát přijet. S podobným problémem se potýkají na některých místech Austrálie. Tam začali koupající se lidi chránit před žraloky pomocí dronů.

Cabrera je jedním z menších ostrovů Baleár. Má rozlohu jen necelých 16 kilometrů čtverečních a leží jižně od Mallorky, odkud k ní vyplouvají výletní lodě. Až do 80. let dvacátého století byla vojenskou zónou.