Politické mítinky v Etiopii a Zimbabwe přerušily exploze

Shromáždění při projevu nového etiopského premiéra Abiye Ahmeda v Addis Abebě přerušila exploze granátu. Výbuch zranil nejméně 154 lidí, deset z nich vážně. Jeden člověk zemřel po převozu do nemocnice. K výbuchu na politickém mítinku došlo i v Zimbabwe, kde bylo zraněno několik lidí včetně obou viceprezidentů. Prezident Emmerson Mnangagwa vyvázl bez újmy a výbuch označil za „zbabělý čin“.

Po původci exploze zimbabwské úřady zatím pátrají. Podle svědků se ozval výbuch ve chvíli, kdy hlava státu dokončila projev na stadionu ve druhém největším městě země Bulawayo.

Emmerson Mnangagwa
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Pětasedmdesátiletý Mnangagwa právě opouštěl pódium obklopen svými asistenty a výbuch jej podle mluvčího nezasáhl. Sám prezident v televizním rozhovoru řekl, že byl explozi velmi blízko.

Méně štěstí měli oba jeho zástupci v úřadě, viceprezidenti Constantino Chiwenga a Kembo Mohadi, kteří stejně jako jeden z vládních ministrů utrpěli lehčí zranění. Ošetřeno bylo i několik dalších lidí z okolí prezidenta včetně členů jeho ochranky.

Mnangagwa loni na podzim vystřídal v prezidentském úřadě dlouholetého autokratického vládce Roberta Mugabeho, který byl po 37 letech u moci přinucen odstoupit armádou. Volby, které určí novou hlavu státu, se budou bez Mugabeho účasti konat 30. července.

„Kampaň dosud probíhala ve svobodné a poklidné atmosféře, a my nedovolíme, aby se nám tento zbabělý čin postavil do cesty směřující k volbám,“ komentoval Mnangagwa událost na svém Facebooku.

Hlavní opoziční lídr Nelson Chamisa v reakci na výbuch odsoudil používání jakéhokoli násilí v politice.

Vystoupení etiopského premiéra přerušila exploze granátu
Zdroj: Reuters

Granát na mítinku v Etiopii odpálil člověk v policejní uniformě

„Byl to granát. Někdo se ho snažil hodit na podium, kde byl premiér,“ uvedl jeden z organizátorů shromáždění stoupenců jednačtyřicetiletého etiopského premiéra s tím, že v souvislosti s incidentem byli zadrženi tři podezřelí – dva muži a žena. Premiérova kancelář později potvrdila, že zbraní byl granát. Agentura AP s odkazem na svědka napsala, že útočník měl na sobě policejní uniformu a byl zadržen.

Premiéra Ahmeda z místa odvezla ochranka. Následně v televizním projevu incident označil za „neúspěšný pokus sil, které nechtějí jednotnou Etiopii“. Zda si incident vyžádal mrtvé, nebylo zprvu jasné. Premiér sice v projevu hovořil o několika mrtvých, následně ale jeho kancelář uvedla, že nikdo nezemřel.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec oznámilo, že 154 lidí bylo zraněno a jeden člověk přišel o život.

Shromáždění při projevu nového etiopského premiéra
Zdroj: Reuters

Premiér hovořil na náměstí v Addis Abebě před davem stoupenců, kteří drželi transparenty s nápisy jako: „Jedna láska, jedna Etiopie“. Desetitisícům shromážděných premiér vzkázal, že změny nastanou brzy a budou nezvratné.

Projev etiopského premiéra Ahmeda přerušil útok granátem
Zdroj: Reuters

Ahmed, který úřad zastává od dubna, obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Rovněž se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou.

S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. Tigrejská lidová osvobozenecká fronta, která je stranou v etiopské vládní koalici a uplynulých 27 let byla dominantní silou v etiopské vládě, uvedla, že příměří bylo oznámeno dříve, než o tom jednal kongres vládnoucí strany.

Konflikt mezi Etiopií a Eritreou se táhne desítky let

Mezi Etiopií a Eritreou panovalo napětí od konce války v letech 1998–2000. Poválečná mezinárodní komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadnou Eritreji, což Etiopie odmítla akceptovat a ze sporného území nestáhla vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace.

Obnovení diplomatických styků Eritrea podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí. Nový etiopský premiér se nicméně zavázal, že bude usilovat o usmíření se severními sousedy.

Eritrea dříve patřila k Etiopii, v roce 1991 ale získala po 30 letech bojů samostatnost. Obě země se spolu v letech 1998 až 2000 utkaly v další válce. Při novém konfliktu přišlo o život na 70 tisíc lidí.