Saúdky už trénují řízení. Zrušení zákazu požadovaly od války v Zálivu, od neděle mohou za volant

Ženy v Saúdské Arábii mohou od neděle usednout za volant. Úřady rozdávají řidičské průkazy od začátku června. Kurz řízení absolvovalo asi dvě stě žen u svého zaměstnavatele, ropné firmy Aramco. Konzervativní království bylo poslední zemí světa, která omezení praktikovala.

Firma Aramco kurzy nabízí v Zahránu. Ženy se učí na simulátorech, absolvují prohlídky motorů i jízdy a finální testy. „Budu si moci rozhodnout sama, kam pojedu, co budu dělat a kdy se vrátím,“ slibuje si od historické změny jedna z budoucích řidiček Amíra Abdalkádirová. „Pojedu 24. června za matkou, vyzvednu ji a svezu ji. To je můj plán a hodlám si tu jízdu s maminkou užít,“ předestřela Saúdka svůj plán na den „D“.

Společnost Aramco má 66 tisíc zaměstnanců, z nichž ženy tvoří pět procent. Nabídku podnikové autoškoly mohou využít až tři tisíce dalších žen. „Potřebujeme auto ke svým každodenním aktivitám. Jsme zaměstnané, máme děti, množství sociálních vazeb, musíme vyjíždět ven a potřebujeme dopravu. Tohle mi změní život,“ je přesvědčena Amíra.

To, že mohou ženy v zemi vyznávající konzervativní směr sunnitského islámu za volant, označila agentura Reuters za sociální revoluci. Zákaz zrušil dekretem král Salmán už loni v září. Motorem změn je ale hlavně mladý korunní princ Muhammad. Jeho vliv na události považuje saúdskoarabská mládež za důkaz, že se konečně dostává k moci nová generace. 

„Drtivá většina Saúdů je potěšena a žízní po těchto změnách,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro web ČT24 saúdský velvyslanec v ČR Naif Al Aboud.

„Proces směřování saúdských žen, reprezentujících polovinu společnosti, k jejich reálnému postavení již fakticky začal a síla, která doprovázela tento průlom, mi dává jistotu, že bude pokračovat stejným tempem při současném zachování podstaty saúdské kultury a společenských norem. Věřím, že blízká budoucnost přinese saúdským ženám, které prokážou svou zodpovědnost a kompetenci, řadu příjemných překvapení,“ uvedl Al Aboud.

Kampaň trvala dekády, vzdorující ženy musely za mříže

Proti zákazu řízení vedly ženy delší dobu kampaň. Zákaz v zemi platil od roku 1957, kdy zde vládl král Saúd bin Abdulazíz Al Saúd, a to z důvodu údajného porušování tradičních náboženských hodnot. Právě tento panovník zavedl v zemi islámské právo šaría.

První větší protest proti zákazu žen za volantem ale přišel až v roce 1990, v době války v Perském zálivu. Americké vojačky působící v království během invaze iráckého prezidenta Saddáma Husajna do Kuvajtu se tehdy pohybovaly mezi vojenskými základnami a inspirovaly Saúdky, připomíná CNN.

V listopadu 1990 se pak šestnáct žen odhodlalo k protestní jízdě ulicemi Rijádu. Všechny byly zatčeny a duchovní vydali vyhlášku zakazující ženám řízení aut. Kampaň neposlušnosti pak pokračovala i v novém tisíciletí.

V roce 2007 vznikla petice za zrušení zákazu, kterou ženy adresovaly – marně – tehdejšímu králi Abdulláhovi. O čtyři roky později přišla naděje v podobě takzvaného arabského jara. „Můžete tu mít Ph.D. a současně neumět řídit,“ postěžovala si Manal Šarífová, která natočila v roce 2011 několikaminutové video, jak řídí po městě, za což skončila na devět dní za mřížemi. Tehdy propukla naplno známá kampaň Women2Drive.

K tomuto kroku se odhodlala poté, co si její rodina musela najmout řidiče, přestože Šarífová měla mezinárodní řidičský průkaz. Muž ji ale začal obtěžovat, navíc auto naboural. „Předchozí generace nemohla změnit naši přítomnost, takže jsme se rozhodli změnit budoucnost příští generace,“ uvedla Šarífová v roce 2012. Její celoživotní sen se vyplní už 24. června.

Čistky mezi aktivisty zapojenými do boje za práva žen

Saúdská Arábie mezitím zatýká aktivisty zapojené do prosazování ženských práv, upozornila organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Někteří diplomaté čistky považují za snahu reformátorů usmířit si konzervativní kruhy, které neschvalují reformy prosazované korunním princem, píše agentura Reuters. Aktivistům se tak dostává varování, aby své reformní požadavky prosazovali v souladu s vládním programem.

Nově se ve vězení podle HRW ocitla spisovatelka Núf Abdalazízová, která vyjadřovala solidaritu se ženami zatčenými v květnu. Další zatčená, Majáa Zahráníová, se ve vězení ocitla za to, že zveřejnila dopis, který jí dala Abdalazízová pro případ, že bude zatčena. Podle HRW je Abdalazízová zadržena od 6. června a ani jedna z žen nemá možnost komunikovat s lidmi venku.

Některé z žen zadržených v květnu úřady viní z udržování podezřelých kontaktů s „nepřáteli v zámoří“. Za tento přečin hrozí zadržení ještě dalším lidem. Od května bylo podle Reuters zatčeno asi dvanáct prominentních aktivistů, z nichž někteří už byli propuštěni. Kromě nově zatčených jsou ve vězení stále tři další ženy a tři muži.

„Zdá se, že tento nemilosrdný zátah na disidenty znamená, že vláda v Saúdské Arábii je rozhodnuta neposkytnout občanům žádný prostor pro aspoň slovní podporu zadrženým. Jediným ‚zločinem‘ Núf Abdalazízové a Majáy Zahráníové byl projev solidarity se zatčenými aktivisty,“ sdělila ředitelka blízkovýchodní sekce HRW Sarah Leah Whitsonová.