Tři mrtví a tři zranění po střelbě ve švédském Malmö, nejspíše šlo o vyřizování účtů

Tři lidé zemřeli a další tři utrpěli zranění během střelby v centru jihošvédského Malmö, píše švédský list Sydsvenskan. Útočník zůstává na útěku a motiv střelby není známý, podle úřadů se ale nejedná o teroristický čin. O některé ze zraněných se zajímala policie, pravděpodobně šlo o vyřizování účtů.

Ke střelbě došlo navečer na třídě Drottninggatan v centru města, uvádí Sydsvenskan. Vyšetřovatelé pokračují v ohledávání místa činu. Policejní mluvčí řekl, že pachatel střílel na lidi před internetovou kavárnou. Podle něj patrně útočil z projíždějícího auta. Podezřelé osoby zatím úřady neurčily.

Svědci vypověděli, že slyšeli zhruba patnáct výstřelů. Jedna z kulek náhodně zasáhla člověka, který v domě u místa incidentu hrál počítačové hry. Dva zraněné do nemocnice odvezli svědci, dalšímu pak pomohl policista.

Krátce po převozu do nemocnice zemřeli nejmenovaní muži ve věku 18 a 29 let. Nakonec podlehl zraněním i třetí člověk. Tři ze zraněných jsou prý známí delikventi. „Pravděpodobně šlo o vyřizování účtů mezi zločineckými gangy. Neví se, jestli to byl jeden, nebo více útočníků. Motivem je pokus o vraždu,“ informoval spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň.

„Seděli jsme na náměstí, když jsme uslyšeli střelbu, ale bylo to spíš jako hrom, hlasitý zvuk,“ uvedla svědkyně Linda Anderssonová. V době střelby zde lidé slavili vítězství svého fotbalového týmu na mistrovství světa v Rusku nad Jižní Koreou.

Ačkoli je Švédsko považováno za klidnou a bezpečnou zemi, některé části Malmö nebo Göteborgu jsou nechvalně známé vysokou mírou kriminality. Případy střelby, žhářských útoků či vyřizování účtů za použití granátů zde nejsou výjimečné.