Atény a Skopje podepsaly dohodu o novém názvu makedonského státu

Po 27 letech sporu podepsaly Řecko a Makedonie historickou dohodu (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničí Řecka a Makedonie podepsali dohodu o názvu makedonského státu. Obě země kvůli tomu spolu vedly dlouhá léta spor a Řecko blokovalo zahájení přístupových rozhovorů Skopje s Evropskou unií a pozvání Makedonců do Severoatlantické aliance. Makedonie, která byla součástí někdejší Jugoslávie, by měla nově používat název Republika Severní Makedonie.

Dohoda ještě musí projít schvalováním v parlamentech obou zemí, což má trvat několik měsíců. V obou zemích bude mít vládní strana problémy ji v parlamentu prosadit. Voliči v Makedonii o ní navíc budou rozhodovat v referendu.

Podpisu dohody přihlíželi šéfové vlád obou zemí. Politici se sešli na řeckém břehu Prespanského jezera, kterým prochází hranice mezi Řeckem a Makedonií i mezi Albánií. Makedonský premiér Zoran Zaev na schůzku doplul na motorovém člunu. Na břehu ho vřele přivítal jeho řecký protějšek Alexis Tsipras.

„Naše země se musejí odvrátit od minulosti a dívat se do budoucnosti,“ řekl makedonský premiér. „Měli jsme odvahu udělat krok vpřed,“ prohlásil také Zaev.

Policie uzavřela všechny příjezdy do vesnice, aby zabránila demonstrantům, aby vtrhli na místo, kde se slavnostní podpis konal. Protest pořádaný nacionalisty se odehrává na místě vzdáleném téměř 40 kilometrů.

Dohoda vyvolává nesouhlas v obou státech

Kvůli dohodě čelila už v neděli vláda řeckého premiéra Tsiprase pokusu o vyslovení nedůvěry. Hlasování, které vyvolala opozice, ale ustála. Před budovou parlamentu demonstrovalo mezitím několik tisíc lidí, kteří s dohodou taktéž nesouhlasí.

Podle kritiků učinila řecká vláda v jednání o novém názvu makedonského státu příliš mnoho ústupků, řečtí neonacisté dokonce vyzvali k vojenskému převratu. Podle průzkumu, který v sobotu zveřejnil řecký list Proto Thema, má k dohodě výhrady 70 procent dotázaných, napsala agentura Reuters.

S nadšením se nesetkala dohoda ani v Makedonii. Staví se proti ní prezident Ďorge Ivanov a nejsilnější parlamentní strana VMRO-DPMNE, která je v opozici.

  • O název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991, se obě země sváří léta a Atény kvůli sporu blokují přístupové rozhovory Makedonie s EU i její vstup do NATO. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmenné řecké provincie.
  • V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (někdy také zkráceně FYROM). Atény a Skopje vedly spor také ohledně symbolů, jež se objevily na makedonském státním znaku a vlajce.