Mezinárodní koalice oznámila, že dobyla letiště v jemenském Hudajdá

Vojáci mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií dobyli letiště v jemenském přístavním městě Hudajdá. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na jemenskou armádu. Oblast podle ní teď ženisté zbavují min. Hudajdá ovládají povstalci a koalice se ho s pomocí sil loajálních exilové vládě snaží již několik dní získat zpět.

Už v pátek zdroje blízké jemenské vládě uvedly, že koaličním silám se podařilo získat kontrolu nad severozápadními přístupy k letišti. Jednotkám se podařilo obsadit i jižní vstup na letiště a postupovaly dále po hlavní silnici směrem k přístavu. Lidé žijící v okolí letiště informovali o tvrdých bojích.

„Armádní síly podporované hnutím odporu a arabskou aliancí osvobodily mezinárodní letiště Hudajdá kontrolované milicemi Húsíů,“ citovala agentura Reuters jemenského armádního mluvčího. Někteří místní obyvatelé tvrdí, že koaliční vojáci letiště obklíčili, ale zatím ho neovládli.

Porážka v Hudajdá může znamenat velké oslabení jemenských šíitů

Porážka Húsíů v Hudajdá by pro ně znamenala největší oslabení za poslední tři roky a odřízla by od zásobování jimi ovládané hlavní město Saná. Hudajdá je největším jemenským přístavem.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Válka si podle agentury AP za uplynulé tři roky už vyžádala více než 10 000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

OSN varovala, že ofenziva v Hudajdá může vyvolat hladomor ohrožující miliony lidí. V současnosti závisí na humanitární pomoci 22 milionů z asi 27,5 milionu obyvatel Jemenu, přičemž 8,4 milionu lidí je na pokraji hladomoru.

Vydáno pod