Koalice bombarduje okolí letiště v Hudajdá, civilisté prchají z oblasti

V Jemenu pokračuje bitva o přístav Hudajdá (zdroj: ČT24)

Vojenská koalice vedená Saúdskou Arábií, která ve válce v Jemenu stojí na straně Západem uznávané exilové vlády, druhým dnem bombarduje pozice šíitských povstalců s cílem dobýt klíčové přístavní město Hudajdá. Podle agentury AFP přišlo při bojích nedaleko bran města o život 30 povstalců a devět příslušníků provládních sil. Civilisté prchají z oblasti k příbuzným na venkov.

Jde zatím o největší bitvu od zapojení mezinárodní koalice do války, která v Jemenu vyvolala jednu z největších humanitárních katastrof na světě.  

„Bezprostředně je hladomorem ohroženo 18 a půl milionu lidí na severu, který ovládají šíitští rebelové. Hudajdá je jediným přístavem, odkud se humanitární pomoc do těchto oblastí dostává. Hovoří se o tom, že 15 milionů lidí nemá přístup k bezpečnému zdroji pitné vody, což mělo v minulých měsících za následek to, že vypukly čtyři vlny cholery. Nakazilo se 1,5 milionu lidí a zemřelo a dva a půl tisíce z nich. To jsou věci, které známe spíš z historických knížek z období středověku,“ připomněl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Spojenci bombardují oblast u letiště

Při bojích asi dva kilometry od jižní brány Hudajdá přišlo ve čtvrtek o život 30 šíitských povstalců a devět příslušníků provládních sil, uvedla agentura AFP s odkazem na sdělení místních zdravotníků.

Dva obyvatelé Hudajdá v telefonickém rozhovoru s Reuters uvedli, že koalice s pomocí amerických bitevních vrtulníků Apache bombarduje pobřeží u letiště u Hudajdá. Koaliční nálety rovněž zasáhly hlavní silnici mezi Hudajdá a povstalci ovládaným hlavním městem Saná.

„Lidé mají strach. Bitevní lodě jsou strašidelné a nad hlavami nám pořád létají vojenské letouny,“ uvedla v telefonickém rozhovoru dvaadvacetiletá studentka Amína, která žije u přístavu. „ Lidé prchají z města na venkov. Pro ty, kteří tam nemají příbuzné ani peníze, ale není úniku,“ dodala.

Konflikt, který trvá čtvrtý rok

Mluvčí koaličních sil Turkí Malkí uvedl, že cílem operace „Zlaté vítězství“ je získat kontrolu nad přístavem a letištěm, ale vojáci nebudou vstupovat do obydlené části města.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si podle agentury AP za uplynulé tři roky už vyžádala více než 10 000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Získání jediného povstalci kontrolovaného přístavu by mohlo změnit poměr sil v jemenské válce ve prospěch vlády. Západní země dosud tiše arabskou koalici podporovaly, ale hrozba zhoršující se humanitární katastrofy by tomu mohla učinit přítrž.