Rok od tragického požáru halí Grenfell Tower bílá plachta. „Věžák smrti“ čeká stržení

V Británii začaly vzpomínkové akce u příležitosti ročního výročí tragického požáru výškové budovy Grenfell Tower v Londýně. Plameny budovu zachvátily přesně před rokem a vyžádaly si 72 obětí. Ohořelá budova se na památku obětí zbarvila už ve středu večer nazeleno, stejnou barvu budou mít ve čtvrtek i úřad britské premiérky Theresy Mayové a také vyhlídkové kolo London Eye. Přes den zůstává budova zahalená bílou plachtou se zelenými srdci a nápisem „Grenfell zůstane navždy v našich srdcích“.

Obyvatelé čtyřiadvacetipodlažní obytné budovy Grenfell Tower naplánovali množství vzpomínkových akcí. Již večer se sešli na společném jídle, po kterém následovaly workshopy, kde bylo možné si vyrobit náramky či trička připomínající smutné výročí.

Ohořelá věž byla nasvícena zelenou barvou, do které se ve čtvrtek zahalí také úřad britské premiérky Theresy Mayové a vyhlídkové kolo London Eye.

Horizont ČT24: Rok od tragického požáru (zdroj: ČT24)

V poledne se bude po celé zemi držet 72 sekund ticha na památku 72 obětí požáru a na celý týden je naplánována řada akci jako bohoslužby či pochody se svíčkami.

Mayová litovala své prvotní reakce na tragédii

Na nejhorší požár v zemi od druhé světové války zavzpomínala ve středu v parlamentu premiérka Mayová. „Tato nepředstavitelná tragédie zůstává stále v našich myslích,“ uvedla politička, která byla kritizována za svou prvotní reakci na požár.

Premiérka po požáru krátce navštívila místo tragédie a poděkovala hasičům za jejich práci. Nesetkala se ale hned s přeživšími a zoufalými příbuznými, kteří pátrali po svých blízkých.

Chování Mayové přispělo podle agentury Reuters k pocitu obyvatel zasažené budovy, že úřady jejich osud nezajímá. Grenfell Tower je dům se sociálními byty, kde bydleli převážně sociálně slabí, studenti a imigranti. Stojí ve čtvrti Kensington, v jedné z nejbohatších částí britské metropole.

Mayová před pár dny uvedla, že své tehdejší reakce lituje. „Obyvatelé Grenfell Tower potřebovali vědět, že ti, kteří jsou u moci, berou na vědomí a chápou jejich zoufalství. Budu vždy litovat toho, že tím, že jsem se s nimi nesetkala hned ten den, vznikl dojem, že je mi to jedno. Tak tomu ale nikdy nebylo,“ napsala v článku otištěném v listu London Evening Standard.

Zpravodaj ČT Vostal: Přes čtyřicet domácností z věžáku stále žije po hotelech (zdroj: ČT24)

Torzo obytného domu bude strženo

Veřejné vyšetřování příčin a okolností požáru začalo v září a podle dosavadních výsledků šetření za požárem stálo hned několik selhání. Velkou chybou, která je nyní předmětem vyšetřování, hlavně bylo říci obyvatelům domu, že mají v době vypuknutí požáru zůstat ve svých bytech.

K tomuto faktu se přidala i řada požárních bezpečnostních nedostatků a především vysoká hořlavost izolačního obkladu budovy. K obkládce výškového domu byly při rekonstrukci použity panely s polyetylenovým jádrem. Jejich výrobce ale nedoporučuje jejich umístění na budovy vyšší než deset metrů.

„Britská vláda chce nyní takový materiál zakázat na všech vnějších zdech výškových budov. Pronajímatelé ve veřejném sektoru už začali takový materiál z budov strhávat, stejnou výzvu dostali i soukromí majitelé nemovitostí,“ uvedl zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

Britské úřady zatím nepotvrdily, kdy přesně bude budova stržena, ale čeká se, že by se tak mohlo stát na konci letošního roku.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT ve Velké Británii

Požár propukl v noci v lednici v jednom z bytů. Muž původem z Etiopie, který byt obýval, se nyní brání nařčením některých médií, že neudělal dost, aby požáru zabránil.

„Podle svého advokáta splnil vše, co má občan v takové situaci dělat. Když ho probudil požární alarm, zavolal bezpečnostní složky, bušil na všechny své sousedy ve čtvrtém patře a křičel, že hoří, vrátil se do bytu, vypnul elektřinu a bosý vyběhl ven,“ přiblížil Vostal.