Trump s Kimem podepsali klíčovou dohodu. Severní Korea slíbila jaderné odzbrojení

Události: Stisk rukou Trumpa s Kimem sledoval celý svět (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump s vůdcem KLDR Kim Čong-unem podepsali v Singapuru společný dokument. Podle agentury AFP se KLDR zavázala k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova, USA na oplátku slíbily poskytnout bezpečnostní záruky. Americký prezident uvedl, že mají s Kimem „skvělý vztah“.  Trump chce pozvat Kima do Bílého domu. Vůdce KLDR řekl, že „svět se dočká velkých změn“. Rozhovory probíhaly v luxusním hotelu na ostrově Sentosa.

Šéf Bílého domu oznámil, že vrcholná schůzka proběhla lépe, než si kdokoli mohl představit. Summit podle něj přinesl velký pokrok. Dvojice pak podepsala dokument – podle Trumpa „komplexní a historický“. 

Prezident Donald Trump předvedl severokorejskému vůdci akční video prezentující až v hollywoodském stylu výhody urovnání korejské krize. Čtyřminutový videoklip natočený jako dynamický filmový trailer podle Bílého domu zhlédl Kim spolu se svými poradci na Trumpově iPadu ke konci singapurského jednání. „Myslím, že byl fascinován,“ řekl americký prezident novinářům. Kim prý dostal vlastní kopii v korejštině.

Podle BBC se USA a KLDR zavázaly k budování nových vzájemných vztahů v souladu s touhou národů obou zemí o mír a prosperitu. Usilovat budou o vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově. KLDR také potvrdila dubnovou deklaraci, že bude pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova.

Speciální vysílání k přelomovému summitu USA a KLDR (zdroj: ČT24)

Dohoda byla tehdy označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle. Podobně hodnotí komentátoři i nový dokument.

Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově.
Úryvek ze společného prohlášení

Washington a Pchjongjang se na summitu rovněž dohodly na vyhledání, identifikaci a repatriaci padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech.

Talentovaný muž, řekl Trump o diktátorovi

„Jsem velmi hrdý na to, co se dnes odehrálo. Náš vztah se Severní Koreou a Korejským poloostrovem bude jiný než dřív,“ konstatoval šéf Bílého domu. „Dozvěděli jsme se hodně o sobě navzájem a o našich zemích. Je to velmi talentovaný muž a velmi miluje svou zemi,“ řekl dále Trump na adresu severokorejského diktátora, s nímž ho prý pojí zvláštní pouto.

On-line přenos

Summit USA a KLDR

  • 13:32

    On-line přenos z historické schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem končí. Další zahraniční reakce si můžete přečíst v článku. Děkujeme za pozornost.

  • 13:21

    Česko podle vyjádření Černínského paláce vítá zájem Spojených států a KLDR nastolit trvalý mír na Korejském poloostrově, včetně závazku podniknout kroky k úplné denuklearizaci poloostrova. Jako pozitivní posun to vnímá i designovaný premiér Andrej Babiš. Podle svých slov doufá, že společná snaha obou lídrů povede k ukončení historických problémů s tímto regionem a hrozícího konfliktu. 

  • 13:16

    "Summit mezi Spojenými státy a Severní Koreou vnímám jako krok vpřed k úplnému vyřešení severokorejských problémů, protože vůdce Kim Čong-un se zavázal k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova," reagoval na ostře sledované jednání japonský premiér Šinzó Abe.

Americký prezident také slíbil, že „určitě“ pozve Kima do Bílého domu. O této možnosti mluvil již dříve, pokud bude summit úspěšný. Podle Trumpa se oba vůdci v budoucnosti „sejdou ještě mnohokrát“.

Schůzku si pochvaloval i vůdce KLDR. „Rozhodli jsme se nechat minulost za sebou. Svět uvidí velké změny,“ prohlásil Kim prostřednictvím tlumočníka.

Od soukromé schůzky přes jednání delegací až k podpisu

Trump s Kimem nejprve seděli bok po boku a nechali se vyfotografovat. „Nebylo snadné dosáhnout toho, kde dnes jsme,“ řekl severokorejský diktátor s tím, že bylo nutné překonat staré předsudky, což se ale nakonec podařilo.

Americký prezident hned na začátku vyjádřil přesvědčení, že budou mít „úžasné“ vztahy. Oba lídři se následně odebrali k soukromým rozhovorům se svými překladateli, které trvaly 38 minut.  

Hlavním tématem summitu je jaderné odzbrojení KLDR, za které jsou Spojené státy ochotny poskytnout Severní Koreji bezpečnostní záruky. „Budeme spolupracovat a postaráme se o to,“ řekl Trump po rozhovoru s Kimem. Trumpa pak u jednacího stolu doprovázeli ministr zahraničí Mike Pompeo, poradce pro národní bezpečnost John Bolton a šéfporadce John Kelly.

Jednání s americkými činiteli se účastnil rovněž severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho a místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Ri So-jong. Podle televizních záběrů naopak nebyla přítomna mladší sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, která Kima doprovázela při jeho dubnových jednáních v Jižní Koreji.

Jednání americké a severokorejské delegace
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Delegace vedly rozhovory zhruba do půl šesté ráno našeho času, kdy se všichni odebrali společně na oběd. Trump už opustil ostrov Sentosa. V 10:00 našeho času má vystoupit před médii. Odlet ze Singapuru plánuje šéf Bílého domu o tři hodiny později. Kim patrně opustí Singapur během pár hodin.

Šlo o vůbec první schůzku hlavy Spojených států s lídrem totalitní Severní Koreje. Trump předem uvedl, že se chce při jednání s Kimem řídit instinktem. Zda to Severokorejci myslí s denuklearizací vážně, prý pozná během první minuty. 

Washington opakovaně zdůrazňuje, že od Pchjongjangu očekává úplné, nezvratné a ověřitelné jaderné odzbrojení. 

Trump s Kimem pobývali každý v jiném luxusním hotelu na singapurském ostrově Sentosa. Za severokorejského diktátora zaplatí tučný účet Singapur. Summit, jenž probíhal v hotelu Capella, vyjde městský stát asi na dvacet milionů dolarů.

  • Singapurský ostrov býval hnízdem pirátů, proto dostal přezdívku „ostrov mrtvých“. Dnes je to luxusní letovisko s nejdražšími hotely v Singapuru. V malajštině jméno znamená „klid a mír“, i proto je Sentosa ideálním místem pro nejkontroverznější summit od konce studené války.

Od vzájemných urážek k historické schůzce

Americká média mluví o „mírové misi“. Ještě nedávno byly podobné rozhovory nemyslitelné – Kim s Trumpem se dohadovali, kdo má větší jaderné tlačítko, a vyhrožovali si vzájemnou zkázou. Nakonec ale Washington kývl na schůzku s jedním z nejtvrdších režimů planety.

Pro vůdce KLDR je to bezprecedentní vítězství, upozorňují experti. „Na mezinárodní scéně je to naprosto nová realita. Ta najednou Severní Koreu staví do legitimní pozice země, se kterou je třeba jednat,“ podotkla předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová.