V Iráku vzplál sklad s volebními lístky, které se měly přepočítávat. Podle premiéra jde o sabotáž

V Iráku to po volbách vře. Nejdřív parlament nařídil kvůli nesrovnalostem ruční přepočítání hlasů, teď sklad s bagdádskými volebními lístky zachvátil mohutný požár. Premiér Hajdar Abádí mluví o pokusu o žhářský útok a sabotáž demokracie. Osud samotných lístků přitom zůstává nejasný – Abádí tvrdí, že újmu neutrpěly, podle úředníka z městského úřadu ale shořely všechny lístky z bagdádské čtvrti Rusáfa.

Volby se v Iráku konaly v květnu a podle zveřejněných výsledků zvítězila koalice kolem šíitského duchovního Muktady Sadra. Poprvé byl použit elektronický volební systém, který voliče identifikuje podle biometrických znaků a měl by umožnit rychlejší a přesnější sečtení hlasů.

Z mnoha volebních okrsků ale přišly stížnosti na podvody a nefunkční volební zařízení. Parlament minulou středu schválil zákon, který nařizuje ruční přepočtení hlasů.

Sklad, který v neděli vzplál, byl největším úložištěm volebních lístků v zemi – nacházely se v něm urny z východního Bagdádu, jenž je největším volebním okrskem. Podle ministerstva vnitra shořely především různé dokumenty a elektronika, přičemž volební lístky se podařilo přesunout jinam.

Místní úředník ale později prohlásil, že oheň zničil veškeré krabice, v nichž byly volební lístky ze čtvrti Rusafá. „Mohu vám říct, že všechny krabice a papíry shořely,“ citovala člena bagdádské provinční rady televize Al-Džazíra.

Požár iráckého skladu s volebními lístky
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

Je to spiknutí, tvrdí irácký premiér

Podle Abádího požár založil někdo, kdo chce ohrozit demokracii v Iráku. „Hořící sklady s volebními lístky… to je spiknutí, jehož cílem je poškodit národ a jeho demokracii. Podnikneme veškeré potřebné kroky a udeříme železnou pěstí všechny, kteří ohrožují bezpečnost národa a jeho občanů,“ zdůraznil Abádí.

Irácký premiér tento týden řekl, že ve volbách byly zaznamenány nebezpečné nesrovnalosti. Někteří členové komise bez jeho souhlasu nesmějí odcestovat z Iráku a vedení volební komise mělo nahradit devět soudců. Ti byli podle agentury Reuters jmenováni v neděli. Volební komise ale už ve čtvrtek oznámila, že se proti jmenování soudců odvolá.

Podle Reuters by zpochybnění výsledků poškodilo hlavně Sadra, který je dlouhodobý kritik USA a také vlivu Íránu na Irák. Někteří ze Sadrových spolupracovníků události kolem volebních výsledků označili za pokus sabotovat Sadrovo vítězství.

Sadr nové volby odmítá, vyzývá k jednotě

Předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí v reakci na požár vyzval k opakování voleb. Tuto variantu vítěz voleb Sadr odmítá. Iráčany vyzval, aby se sjednotili, nepálili sklady s hlasovacími lístky a nevyhlašovali nové volby. „Přestaňte se prát o křesla, posty, hlasy, vliv, moc a vedení,“ napsal Sadr v článku publikovaném jeho kanceláří.

Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže; ocitl se ale v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne. Očekává se, že sestavit koaliční vládu mu bude trvat měsíce.