Miss America bez bikin. Důležitější než promenáda v plavkách budou myšlenky a talent

Soutěž krásy Miss America se rozhodla ukončit tradiční promenádu v plavkách. Větší prostor dostane podle organizátorů „inteligence a talent“. Změna má finalistky lépe připravit na život po soutěži.

Přehlídka patřila k soutěži od jejích začátků v roce 1921. V minulosti ale látka zakrývala podstatně víc než dnešní bikini. Teď přicházejí změny. „Nebudeme už naše kandidátky hodnotit podle jejich vzhledu. To je něco velkého!“ říká předsedkyně představenstva Miss America Gretchen Carlsonová.

Reakce diváků jsou rozporuplné. „Myslím, že je to skvělé. Krok správným směrem,“ uvedl jeden z Američanů. „Mě to zklamalo. Co zbude, budou psát eseje?“ rozčiloval se další.

Porota chce klást větší důraz na talent a inteligenci žen. O tradiční napínavé momenty v klasickém aranžmá ale diváci nepřijdou, ať už jsou to slzy štěstí, zamotané šerpy nebo padající korunky. Volnější ruku dostanou dívky také ve výběru večerní róby – i tady mohou být střídmější.

Miss America
Zdroj: Mark Makela/Reuters

Změna má připravit dívky na budoucnost. Po soutěži totiž musejí promlouvat na různých charitativních akcích a konverzovat s významnými osobnostmi, na což krása nedostačuje. „Budeme posuzovat, jak vystupuje, jak mluví o tom, co udělá pro společnost,“ uvedla prezidentka výkonná ředitelka Miss America Organization Regina Hopperová.

Rozhodnutí vedení soutěže se od příštího roku dotkne i národních kol. „Myslím, že to, jestli je někdo v kondici a žije zdravě, poznáte, i když bude mít na sobě víc oblečení. Je to skvělý krok,“ je přesvědčena soutěžící Grace Khachaturianová, která se uchází o titul Miss Illinois.

Finalistky v ikonických dvoudílných plavkách si tak diváci užijí v budoucnu už jen na archivních záběrech.