Trumpova politika nahrává bohatým a trestá chudé, tvrdí expert OSN

Za vlády Donalda Trumpa se ve Spojených státech dál prohlubuje už tak rozsáhlá chudoba. Zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Philip Alston upozornil, že politika Trumpovy administrativy se zdá být zaměřena na svinování záchranné sítě u milionů chudých a na odměňování bohatých. Alston americké úřady vyzval, aby raději poskytly solidní sociální ochranu a řešily základní problémy, než aby „trestaly a věznily chudé“.

Zatímco sociální dávky poklesly a přístup ke zdravotnímu pojištění se ztížil, Trumpova daňová reforma udělila megabohatým a velkým společnostem neočekávané finanční bonusy, což nerovnost dále prohloubilo, uvedl Alston ve své zprávě. Přestože americký prezident Lyndon Johnson již v 60. letech vyhlásil boj proti chudobě, americká politika v tomto směru byla podle zpravodaje „přinejlepším liknavá“.

„Avšak kroky, které začaly loni, se zdají být záměrně navrženy tak, aby zrušily základní ochranu nejchudších, potrestaly ty, kdo nemají práci, a přeměnily i základní zdravotní péči ve výsadu, na kterou je nutné si vydělat, než na právo občanů,“ upozornil Alston.

Ve Spojených státech podle něj žije v chudobě 41 milionů lidí, z toho 18,5 milionu v krajní nouzi. Třetinu chudých představují děti.

Z průmyslových zemí mají USA nejvyšší míru chudé mládeže. „Jejich občané umírají dříve a bývají nemocnější než občané z jiných bohatých demokracií, stále častěji se v USA vyskytují vykořenitelné tropické nemoci. Mají nejvyšší míru uvězněných občanů na světě a největší míru obezity z vyspělých zemí,“ uvedl expert.

Chudoba je v USA politickým rozhodnutím

Trumpova daňová reforma podle zpravodaje OSN ještě zhorší situaci a zajistí, že USA zůstanou zemí s největšími sociálními nerovnostmi ve vyspělém světě. Plánované drastické škrty v sociální péči osudově postihnou již i tak děravou sociální síť.

„Neexistuje žádný kouzelný recept, aby krajní chudoba zmizela. Úřady na každé úrovni musí přijímat vlastní rozhodnutí v dobré víře. Nicméně, zvláště v tak bohaté zemi, jako jsou Spojené státy, je přetrvávání extrémní chudoby politickým rozhodnutím těch, kdo jsou u moci,“ dodal.

Bezdomovecká kolonie v kalifornském Anaheimu
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Alston využil data z období před nástupem Trumpa do funkce

Agentura Reuters nicméně upozornila, že statistické údaje, které Alston citoval, se týkají pouze období do roku 2016, a tak chybí data pro srovnání, zda a jak se chudoba rozšířila od Trumpova nástupu do Bílého domu v lednu 2017. 

Philip Alston, který je považován za zkušeného experta na lidská práva a přednáší právo na univerzitě v New Yorku, má předložit svou zprávu Radě OSN pro lidská práva ještě tento měsíc. Vychází v ní z návštěvy několika amerických států, včetně venkovské Alabamy, slumů v Los Angeles či Portorika.

 Američtí zástupci při OSN se ke zprávě nevyjádřili.