Americká moderátorka vulgárně osočila Ivanku Trumpovou. Vyvolala vzrušenou debatu

Horizont ČT24: Moderátorka se omluvila za vulgární komentář (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech řeší kauzu, ve které nejde jen o hranice slušnosti, ale také o mantinely politické debaty. Moderátorka Samantha Beeová ve své show často používá vulgární výrazy a také bez servítků komentuje politická témata. Tentokrát se pustila do Ivanky Trumpové. A slovo, kterým označila dceru prezidenta Spojených států, vyvolalo ostrou reakci nejen Bílého domu.

Málokdo si může dovolit tolik, co Samantha Beeová. Moderátorka se pyšní hvězdnou kariérou a její talkshow Full Frontal zase miliony diváků, kteří jsou zvyklí na ostrý humor. V jednom z posledních dílů ale moderátorka sáhla po nezvykle silném kalibru.

Komentovala fotografii Ivanky Trumpové a jejího syna, kterou dcera prezidenta Donalda Trumpa vystavila na sociální síti Twitter.

„Ivanko, je to krásná fotografie tebe a tvého dítěte. Dovol ale, abych ti řekla jako matka matce: udělej něco s imigračními praktikami svého otce, ty bezcitná p…! Tobě on naslouchá,“ uvedla Beeová na adresu Trumpové. 

Reagovala tak na jedno z nejsilnějších témat současné Ameriky. Několik demokratických senátorů obvinilo prezidenta Trumpa, že jeho politika způsobuje rozdělování rodin migrantů.

Po vystoupení Beeové se ale téměř víc než o jejich osudu začalo mluvit o výrazu, kterým moderátorka označila prezidentovu dceru. Debata byla zčásti vzrušená a nepřehledná a samotný Bílý dům reagoval ostře. „Slova Samanthy Beeové byla odporná a zlá,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. 

Několik inzerentů stáhlo z pořadu své reklamy a televize TBS, která ho vysílá a která mimo jiné vlastní i stanici CNN, se omluvila. Totéž udělala i televizní hvězda osobně. „Bylo to nepřiměřené a neomluvitelné,“ uvedla Beeová.

Zakázaná zůstává část Böhmermannovy básně o Erdoganovi

Vyústění kauzy je tak celkem nevinné, přinejmenším ve srovnání s tím, čím kvůli vulgárním urážkám prošel německý komik Jan Böhmermann, když před kamerami odrecitoval svou báseň o tureckém prezidentovi Recepu Tayypu Erdoganovi.

„Hloupý jako štoudev, zbabělý a vzpurný. Takový je Erdogan – prezident,“ zněla část básně, kterou Böhmermann odříkal před dvěma lety ve veřejnoprávní televizi ZDF. V dalších verších zazněly ještě mnohem silnější výrazy.

Prezident Erdogan spustil sérii diplomatických stížností, komik byl žalován podle archaického paragrafu na ochranu zahraničního majestátu. Stíhání spojené s hrozbou několika let vězení ale úřady nakonec zastavily a zákon o urážce majestátu řádu zmizel z německého práva.

Podle čerstvého rozsudku nicméně zůstává část Böhmermannovy básně zakázaná. Opakovat není možné ty verše, v kterých jde podle soudu o čisté hanobení a porušování lidské důstojnosti. Naopak pasáže, v nichž se komik satiricky vypořádal se současnou situací v Turecku, jsou přípustné a je možné je znovu zveřejnit.