Britové diskutují o případu uvěznění Tommyho Robinsona. Kde začíná a končí svoboda slova?

Události, komentáře: Kauza uvěznění Tommyho Robinsona (zdroj: ČT24)

Více než půl milionu Britů podepsalo petici za propuštění Tommyho Robinsona z vězení. Stálici tamní krajní pravice poslal soud za mříže za porušení zákazu informovat o probíhajícím procesu, ve kterém figuroval gang britských muslimů obviněný ze sexuálního zneužívání dívek.

Přímý přenos od soudu ukončila policie. Tommy Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, pro své příznivce na sociálních sítích komentoval živou kauzu sexuálního zneužívání dětí.

Ve vězení má strávit 13 měsíců za narušení pořádku a pohrdání soudem. Ten totiž zakázal zveřejňování informací o líčení, což mu umožňuje zákon.

Pravidlo se týká i novinářů a platí kvůli porotnímu systému. Británie se snaží předejít ovlivnění porotců. K rychlému soudu a trestu přispělo i to, že Robinson byl už za podobný čin v podmínce.

Po jeho propuštění teď volá třeba lídr nizozemské krajní pravice Geert Wilders. Skrytým důvodem k zatčení byl podle něj hlavně Robinsonův názor na islám. Robinson už v roce 2009 založil ligu na obranu Anglie; když z jejího čela odcházel, varoval členy před extremismem ve vlastních řadách.

Později stál ale u zrodu britské odnože protiislámského hnutí Pegida a podle vlastních slov se znovu připravuje na válku s islámem. Robinsonovo zadržení navíc zdaleka nebylo jeho prvním konfliktem s policií.

Přísná pravidla a pohrdání soudem

Pro Daniela Kaisera, komentátora týdeníku Echo, který o kauze diskutoval v pořadu Události, komentáře, je případ signálem toho, že britské soudy i policie mají „trochu tendenci chovat se nespravedlivě vůči příslušníkům nižší bílé britské třídy, kteří mají problémy s islámem, protože jsou s ním denně konfrontováni,“ míní Kaiser.

„A v širším kontextu to vypovídá o tom, že Británie začíná mít – tedy už má další dobu a projevuje se to na různých úrovních – problém se svobodou projevu,“ dodal Kaiser.

Uvedený pohled v Událostech, komentářích odmítnul Jiří Hošek ze Seznam Zpráv. „Musíme striktně odlišit dvě věci. A sice tu podobu zákona o pohrdání soudem, která platí od roku 1981, a odstřihnout od toho muslimy, islám, Tommyho Robinsona. V Británii zkrátka platí, že pokud máte jednání soudu, tak dokud porota, respektive soudce nevynese verdikt, tak nikdo nesmí předjímat verdikt toho soudu. A to je přesně to, co Tommy Robinson před rokem udělal,“ zdůraznil Hošek, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojeném království.

Dokud není vynesen verdikt, tak nikdo v Británii, ať už je to Tommy Robinson nebo to jsou zavedená média, o tom prostě nesmí informovat.
Jiří Hošek
bývalý zpravodaj ČRo ve Velké Británii

„Tehdy Robinson reportoval od soudu v Canterbury v dost otřesném případu, sám o sobě to byl otřesný případ čtyř mužů, kteří byli obžalovaní z toho, že se pokusili skupinově znásilnit jakéhosi mladíka, a protože Robinson je tehdy nazval muslimskými pedofily, ještě než ten verdikt byl vynesen, tak ho zcela v souladu s těmi pravidly soudkyně Heather Nortonová odsoudila a řekla mu jednoznačně, že pokud to udělá ještě jednou, tak že bude putovat do vězení, což je přesně to, co se stalo nyní v případě jeho počínání u soudu v Leedsu,“ dovysvětlil Hošek.