CNN: Jak se žije Syřanům v područí al-Káidy

Damašek – Syrská krize je stále komplikovanější. Už proti sobě totiž nestojí jen režim prezidenta Bašára Asada a rebelové, ale i různé frakce povstalců. A navrch začíná mít ta část syrské opozice, kterou Západ nepodporuje. Americká stanice CNN exkluzivně natáčela v jednom z mnoha měst, která ovládli radikálové z al-Káidy.

Za nápis tvrdý trest

Neposlušné Syřany čeká trest, vzkazují jasně radikálové. Za pár nápisů na zdi se dočkají bití a mučení. „Každých 15 minut mě někdo polil vodou, pouštěli do mě proud, kopali do mě,“ popsal mučení obyvatel Rakky.

Přitom mimo jiné kvůli trýznění chlapců za protivládní graffiti začala v Sýrii před více než dvěma lety revoluce. Teď mají v 200tisícové Rakce pocit, že jejich boj za svobodu tvrdě narazil. Město na severu totiž ovládla al-Káida, která využila chaosu mezi slabými a rozhádanými frakcemi povstalců. Tak to dopadlo s revolucí i v jiných městech.

Ženy to mají těžké, kouření bude zakázáno

ISIS – Islámský stát Iráku a Sýrie – značka pečetící konec života, jak ho místní znali. Plakáty v ulicích nabádají ženy, aby se zahalovaly a nevycházely ven bez doprovodu mužů. „Zavírají kadeřnictví, ženy nesmějí v určitém čase ven. Dívku, která odmítla poslušnost, poplivali. Je to tu jako v Afghánistánu,“ popsala situaci obyvatelka Rakky.

Kouření bude brzy zakázané a zabavené cigarety se pálí už teď. Podle islámského práva jsou tresty za prohřešky tvrdé - za domnělé nadržování režimu hrozí smrt. Přesto se najdou tací, kteří se pevné ruce vzpírají. Mezi nimi jsou i rodiny opozičních vůdců, kteří s al-Káidou nesouhlasili. Protestovat nahlas se ale neodváží každý. Přibývá proto nápisů na zdech, za které přichází bití a mučení.

Exkluzivní záběry CNN o situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Vlastní vládu už mají syrští Kurdové

Kurdové ze severovýchodu Sýrie, kteří zaznamenali řadu územních zisků v bojích proti skupinám džihádistů, oznámili ustavení autonomní přechodné vlády. Po jednáních ve východosyrském městě Kámišlí uvedli v prohlášení, že došlo ke „zformování civilní přechodné vlády pro region Východní Kurdistán v Sýrii“. Dohodnuto bylo rozdělení kurdského regionu v Sýrii na tři oblasti, z nichž každá bude mít vlastní zastupitelský orgán a zástupce v regionálním výkonném orgánu.
   
Mezi prvními úkoly nově ustavené kurdské vlády má být příprava volebního zákona pro místní volby a příprava všeobecných voleb. Za priority jsou v prohlášení označeny dále politické, vojenské, ekonomické a bezpečnostní otázky v daném regionu i v celé Sýrii. 

Kurdové se podílejí zhruba 15 procenty na celkovém počtu obyvatel Sýrie a soustřeďují se zejména v severní části země.

Vydáno pod