Italský soud vyzval rodinu Mussoliniových, aby dítěti nedávala jméno Benito

Italský soud si nechal předvolat rodiče čtrnáctiměsíčního dítěte a nakázal jim, aby mu změnili jméno. Pojmenovali ho na památku dědečka Benito. Dostat jméno po prarodičích je v Itálii běžné, problém pro janovský soud ale představovala skutečnost, že příjmení rodiny zní Mussolini. Informoval o tom list Gazzetta di Parma.

Chlapec by se tedy jmenoval jako italský fašistický diktátor, i když jej s ním žádné příbuzenské vztahy nepojí.

  • Benito Mussolini vládl v Itálii v letech 1922 až 1943, kdy byl svržen. Itálii přivedl ke spojenectví s nacistickým Německem. V roce 1945 byl zavražděn italskými partyzány a jeho tělo bylo pověšeno hlavou dolů na náměstí v Miláně.

Italská média nedávno informovala o rodičích, jimž milánský soud neumožnil pojmenovat dcerku Blu (označení pro modrou barvu). Takové jméno podle soudu nevyhovuje pohlaví dítěte, napsala agentura AFP.

Například španělské úřady zase zakázaly rodičům pojmenovat svého synka Lobo, což v překladu znamená vlk. Soud v americkém státě Tennessee zase přikázal rodičům, aby svému sedmiměsíčnímu synkovi změnili i křestní jméno z Messiah (Mesiáš) na Martin.

Dětská jména řešily i české soudy

Neobvyklá jména dětí řeší i české soudy. Tento týden dal Ústavní soud rodičům novou šanci na odškodnění za to, že matrika nezapsala jejich synovi neobvyklé jméno Thymian.

Asi nejznámější je případ dívky jménem Půlnoční bouře, která se narodila v roce 2001 na Klatovsku rodičům vyznávajícím alternativní styl života. Dcera se jim narodila doma během bouřky a podle toho dostala jméno. Jenomže matrika ji odmítla s tímto jménem zapsat a vystavit jí rodný list. Děvčátko navíc nemělo povinné očkování.

Klatovský soud nakonec kvůli tomu poslal dívku do kojeneckého ústavu. Tam strávila tři týdny, rodiče vyřídili všechny formality a dívku místo Půlnoční bouře přejmenovali na Elišku Gaju. Matka zařídila i rodný list, zdravotní pojištění a domluvila si očkovací plán. 

Vydáno pod