Otrava z umytých potravin? Vědci zjistili, že ani voda s chlorem bakterie nezabije

Pravidelný přísun zeleniny je pro zdraví velice prospěšný. Britští vědci ale nyní zjistili, že v jistých situacích může být zelenina doslova životu nebezpečná. A to tehdy, pokud se z ní nepodaří odstranit škodlivé bakterie. V současné praxi se o to potravinový průmysl snaží chlorem, který ovšem podle badatelů může celou věc ještě zhoršit.

Video Horizont ČT24
video

Horizont ČT24: Čerstvá zelenina nemusí být zárukou zdraví

Potravinový průmysl má pro jídlo, které se většinou konzumuje syrové, tvrdá pravidla. Právě ta ovšem mohou mít za následek smrtelnou otravu jídlem. Alespoň podle posledního objevu britských vědců.

„Potraviny, které se nevaří, jsou potenciálně rizikové. Proto vyžadují pečlivou čisticí proceduru. Kvůli pravidlům nemůžete prodávat jídlo, které překročí povolený limit bakterií na gram,“ říká profesor mikrobiologie z univerzity v Southhamptonu Bill Keevil.

Salát po koupeli v chlorované vodě nemusí být nezávadný
Zdroj: ČT24

Koupel ve vodě s chlorem čistotu nezaručí 

Proto se zelenina čistí, myje a dezinfikuje. A to chlorem. Podle univerzitní laboratoře ale bakterie přežívají i po kontaktu s chlorem. Ten je jen pokryje neviditelným pláštěm, kvůli kterému jsou paradoxně ještě nebezpečnější, protože je běžné testy neodhalí.

Tým ze Southhamptonu svá zjištění dokázal na hlísticích, které bakterie usmrtily i po chlorové koupeli. A stejně jako hlístice mohou bakterie ohrozit i člověka. „To je jasný důkaz, že bakterie jsou pořád aktivní a mohou způsobit infekci. Dopady mohou být obrovské,“ tvrdí profesor Keevil.

Řešením je pečlivá lázeň v čisté vodě pro každý list salátu, který koupíme. Na tvrzení obchodníků, že je zelenina ihned připravena ke konzumaci, se podle britských vědců spoléhat nelze.

„Myslím, že roli hraje i určitá dávka ignorance. Lidé si zkrátka myslí, že cokoliv koupí v supermarketu, je nezávadné a čisté. Neuvědomují si, že některé firmy jejich salát předtím umyly v chlorované vodě,“ dodává Keevil.

Otravy z jídla způsobené bakteriemi podle Světové zdravotnické organizace ročně zabijí skoro 400 tisíc lidí. Jen v Británii má alespoň jednou ročně potíže kolem půl milionu lidí. A na následky bakterií v organismu zemře skoro pět set Britů ročně.