Australané rozhodovali, zda vystřílet zdivočelé koně. Zatím je v přírodě nechají cválat

Australané rozhodovali, zda střílet zdivočelé koně. Zatím je v přírodě nechají (zdroj: ČT24)

Austrálie jako nejmenší kontinent s nejspecifičtější přírodou se dlouhodobě potýká se zavlečenými druhy. Původní živočichové a rostliny trpí přítomností divokých psů, koček, lišek, králíků a také zdivočelých koní. Po letech ostrých kampaní za jejich likvidaci politici rozhodli, že koně dostanou šanci žít.

Po vzrušených debatách se stát Nový Jižní Wales rozhodl přijmout zákon na jejich ochranu.„Nacházíme tím rovnováhu mezi ochranou citlivé nedotčené přírody národního parku a současně uznáváme, že divocí koně jsou součástí zdejší krajiny,“ prohlásil vicepremiér John Barilaro.

Brumbiové jsou zdivočelí potomci koní, které na kontinent přivezli evropští osadníci na práci a už desítky let jsou nenáviděným nepřítelem ochránců původní australské přírody. Podle ekologů koně v parku Kosciuszko decimují dvacítku původních rostlin a sedm druhů živočichů.

První koně do Austrálie přivezli Evropané
Zdroj: ČT24

Před dvěma lety kvůli tomu dokonce ochránci prosadili do vládní zprávy doporučení nechat devadesát procent divokých koní utratit. „Způsobují vysychání mokřin, které by jinak mech udržoval celoročně vlhké. Když jsou tu koně, do léta mokřiny vyschnou a ztratí vodu,“ argumentovala Pam O'Brienová ze Správy národních parků.

Koně se v Austrálii nestřílejí

Naštěstí pro divoké koně se nepotvrdily apokalyptické předpovědi jejich množení geometrickou řadou. V národním parku Kosciuszko jich nyní žije něco přes šest tisíc a i díky odchytům se stáda v posledních letech nezvětšují.

Návrhy na odstřel jsou navíc pro většinu Australanů zcela nepřijatelné. „Brumbiové jsou součástí kulturního dědictví Austrálie a Australané je chtějí chránit. Jsou součástí naší identity,“ říká ochránce koní Peter Cochran.

Australští brumbiové
Zdroj: ČT24

„Víme, že existují části parku, kde mohou napáchat velké škody. Ale říkáme, že vyvážený přístup znamená zajistit, aby se do těch částí parku nedostali,“ nastínil řešení vicepremiér Barilaro.

Jeho přístup ale rozhodně není po chuti všem. „Politika pana Barilara je nebezpečně nezodpovědná. Zvyšuje cenu za ochranu půdy, urychluje její degradaci a zvyšuje riziko pro už tak ohrožené druhy,“ tvrdí přírodovědec z Deakinovy Univerzity Don Driscoll.

Boj o podobu ochrany přírody tak pokračuje. Aspoň prozatím jsou ale divocí koně ušetřeni.