Když je všechno špatně: Pentagon zrekonstruoval zásah v Nigeru, při kterém přišli o život čtyři Američané

Horizont ČT24: Rekonstrukce nepovedené americké operace v Africe (zdroj: ČT24)

Pentagon se pokusil o rekonstrukci říjnového incidentu, který stál život čtyři americké a třicet nigerských vojáků. Protiteroristický tým tehdy padl do pasti radikálních islamistů. Šlo o vůbec první smrt amerických vojáků v Africe od operace v Mogadišu, která inspirovala slavný film Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen. K tragédii přispěla celá řada faktorů včetně špatné výzbroje a nedostatečného tréninku.

Dvanáct amerických a třicet nigerských vojáků shánělo ve vesničce Tongo Tongo informace o vůdci radikálních islamistů. Už na místě ale začali mít podezření, že se na ně chystá léčka. Asi sto metrů od vesnice konvoj zasáhly první střely a desítky radikálů na něj brzy zaútočily i z boku. Armáda přiznává, že na takový úder vojáci nebyli vyzbrojení a ani vycvičení.

„Pokud nemáte lidi včas na místě, abyste je mohl vycvičit, pokud dorazí pozdě jako v tomto případě i jejich velitel, odrazí se to na vaší schopnosti vybudovat soudržnost a sestavit tým, který bude fungovat,“ zdůraznil velitel amerických sil v Africe Thomas D. Waldhauser.

Američtí vojáci, kteří padli při operaci v Nigeru
Zdroj: ČT24

První Američan, Bryan Black, zemřel ve chvíli, kdy vojáci krytí jedoucím autem opětovali palbu islamistů. Seržanti Jeremiah Johnson a Dustn Wright zůstali po jeho boku. Brzy ale zjistili, že se přesile neubrání. Při pokusu o útěk střela zasáhla nejdříve Johnsona. Po chvíli zemřel i s Wrightem, který se pro zraněného vrátil.

Pod palbu se mezitím dostala i druhá část konvoje. La David Johnson a dva Nigeřané se kvůli ní nemohli dostat do svého vozu. Řidič druhého auta si toho ale nevšiml a i s dalšími vojáky ujel. Pěší ústup skončil po 400 metrech smrtí Afričanů a o něco dál zemřel i La David Johnson, který se před útočníky ukryl za strom. Jeho tělo Američané vyzvedli až o dva dny později.

Vyšetřování odhalilo individuální, organizační i institucionální selhání a nedostatky, které k tragickým událostem ze 4. října přispěly. Žádná konkrétní chyba ale nebyla jedinou příčinou těchto událostí, píše se ve vyšetřovací zprávě Pentagonu.

Vojáci začali střílet na své kolegy, které přišli zachránit

Voják v Nigeru
Zdroj: ČT24

Nedostatečný výcvik a nesehranost Američanů s Nigeřany se letos odrazila v masivním cvičení pro více než 1500 vojáků z 25 afrických zemí. Společný boj proti teroristům trénovali přímo v Nigeru.

„Akce musí být velmi dobře synchronizované, protože (radikálové) velmi snadno a plynule přecházejí hranice. Je ohromně důležité naučit naše partnery spolupracovat,“ říká velitel speciálních leteckých operací v Africe Craig Miller.

Jeho slova dokazují i další záběry z loňského 4. října: na skupinu vojáků ukrytých v lese pálí jejich vlastní kolegové, kteří je přišli zachránit. Chybu si uvědomili skoro minutu po začátku palby. K dalším ztrátám na životech ale už nedošlo.