Čtvrt milionu holčiček zemře ročně v Indii kvůli nedostatečné péči. Výsledek? Obrovský „převis“ mužů

Zhruba 239 tisíc dívek ve věku do pěti let umírá každý rok v Indii, protože se o ně dostatečně nepečuje. Uvádí to studie zveřejněná v lékařském časopise The Lancet, podle níž jde o výsledek diskriminace ženského pohlaví. Podle odhadů je už nyní v druhé nejlidnatější zemi světa o 63 milionů méně žen než mužů.

Výzkumníci zjistili, že vysokou nadměrnou úmrtnost u dívek mladších pěti let vykazovalo 29 z 35 indických států. Situace je nejhorší v severní Indii, a to v přelidněných chudých venkovských oblastech s nízkou mírou vzdělání a vysokou porodností. V některých částech států Rádžasthán a Bihár dosahuje úmrtnost dívek 30 až 50 procent.

„Přibližně 22procentní míra celkové úmrtnosti u žen ve věku do pěti let je důsledkem předsudků kvůli pohlaví,“ uvedli autoři studie na stránkách Mezinárodního ústavu pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA).

Ženy po zjištění, že čekají holčičku, často podstupují potrat

Údaj přitom nezahrnuje úmrtnost dětí před narozením. Kvůli možnosti lékařského zjištění pohlaví dítěte chodí ženy v Indii, i když je to nelegální, často na potrat, když se dozvědí, že očekávají holčičku.

„Diskriminace dívek jim nejenže neumožňuje se narodit, ale může i uspíšit smrt těch, které se již narodily,“ napsal spoluautor studie Christophe Guilmoto. Rovnost mezi pohlavími není podle něho jen o právu na vzdělání, zaměstnání nebo politickém zastoupení, ale také o láskyplné péči, zajištění očkování a dostatečné výživě.

Jde o první zprávu o úmrtích, jimž by se dalo snadno předejít, pokud by se k dívkám jejich rodiče chovali stejně jako k chlapcům. Poukazuje nejen na nepřirozený nepoměr úmrtí mezi pohlavími, ale porovnává také demografické údaje OSN ze 46 zemí světa, kde k diskriminaci podle pohlaví nedochází.