Americká asociace držitelů zbraní má nového šéfa. Vede ji bývalý Reaganův poradce North

North je známý z Reaganovy kauzy nelegálního financování nikaragujských povstalců (zdroj: ČT24)

Americká Národní asociace držitelů zbraní (NRA) má nové vedení. Do čela organizace, která je jedním z nejvlivnějších lobbistických uskupení ve Spojených státech, byl zvolen Oliver North, bývalý poradce amerického prezidenta Ronalda Reagana. Někdejší podplukovník americké námořní pěchoty North je známý především tím, že v 80. letech hrál ústřední roli v „reaganovské“ aféře Irangate (známá také jako Iran-Contra).

Kauza se týkala tajných dodávek zbraní Íránu výměnou za propuštění amerických rukojmí v Libanonu a s převáděním utržených peněz na konta povstaleckých skupin bojujících proti komunistickému režimu v Nikaragui.

Kongres totiž tehdy vládě prezidenta Ronalda Reagana zakázal vojenskou podporu opozičních skupin contras v boji s levicovými sandinisty. Skupina prezidentových blízkých ale našla cestu, jak contras peníze posílat. A to právě z ilegálního prodeje zbraní Íránu, který válčil proti Iráku a i tehdy figuroval na seznamu zemí podporujících terorismus.

North jako poradce Rady národní bezpečnosti tajné operace řídil. Skandál byl odhalen v roce 1986. Jak uvedl zpravodajský server BBC News, byla Irangate podle řady názorů nejkontroverznější kauzou Reaganovy vlády.

V roce 1989 byl North shledán vinným ve třech poměrně malých obviněních týkajících se zneužívání vládních fondů a dostal tříletý trest. V roce 1990 ale odvolací soud Northovo odsouzení anuloval.

Výkonný místopředseda NRA Wayne LaPierre označil čtyřiasedmdesátiletého Northa za „legendárního bojovníka za americkou svobodu“. V prohlášení LaPierre uvedl, že konzervativec North, který v posledních letech působil jako moderátor v rozhlase a spolupracoval s televizí Fox News, je „nadaný řečník a schopný vůdce“. „Neumím si představit nikoho lepšího, kdo by se mohl stát naším předsedou,“ dodal.

North označil protizbraňové aktivisty za teroristy

Národní asociace držitelů zbraní bojuje proti všem formám omezování práva na držení zbraní s argumentem, že díky možnosti občanů nosit zbraň je země bezpečnější.

Také North dal najevo, že nehodlá couvat před tlakem na zpřísnění pravidel pro držení zbraní. Aktivisté, kteří je požadují, jsou podle něj spíš než občanští aktivisté občanští teroristé.

Debatu o kontrole zbraní, což je jedna z nejcitlivějších otázek americké politiky, oživila v únoru střelba na střední škole ve floridském Parklandu, která si vyžádala 17 obětí. Od té doby se v amerických městech konala řada demonstrací za omezení prodeje zbraní; některých protestů se zúčastnily statisíce lidí.

Na výroční konferenci NRA v texaském Dallasu vystoupil minulý týden prezident Donald Trump s projevem, v němž se důrazně přihlásil k druhému dodatku americké ústavy, který Američanům zaručuje právo držet zbraň. Prohlásil, že dokud bude prezidentem, tento dodatek nebude ohrožen.