V Keni se protrhla přehrada, řítící se voda s bahnem pohřbila desítky lidí

Nejméně 47 lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění poté, co se kvůli vytrvalým dešťům protrhla přehrada na západě Keni. Podle místního listu The Star zničila voda obydlí přibližně 2500 lidí. Silný déšť Keňu trápí od března, v důsledku záplav už od té doby zemřelo téměř 170 lidí.

Přehrada se protrhla u města Subukia. „Voda způsobila velké ztráty, jak na životech, tak na majetku. Rozsah škod ještě nebyl upřesněn,“ komentoval situaci guvernér místního okresu Nakuru Lee Kinyajui, jehož citovala agentura Reuters.

Místní policejní velitel Japheth Kioko upozornil, že počet nalezených těl se ještě může zvýšit. Nejméně 20 mrtvých jsou podle policie děti. Místnímu Červenému kříži se podařilo zachránit na čtyři desítky lidí. Zranění byli převezni do dvou blízkých nemocnic.

Místní obyvatelé řekli keňskému listu Daily Nation, že nejprve zaslechli v oblasti přehrady Patel explozi. Pak se z místa začala valit voda, která s sebou vzala stovky domů. Bahno pokrylo několik kilometrů čtverečních. V oblasti nyní působí pátrací a záchranné týmy. Mezi desítkami mrtvých jsou hlavně ženy a děti z místní kávové plantáže.

Patelská přehrada je jednou ze tří, které vlastní v oblasti zdejší farmář. Místní vůdci se nyní pokoušejí zjistit, zda byl farmář oprávněn tyto přehrady vůbec postavit. Panují totiž obavy ohledně stavu zbývajících dvou nádrží, které jsou údajně také plné, informoval zpravodaj BBC.  

Vesnice kolem keňské přehrady zavalilo bahno
Zdroj: Reuters/Thomas Mukoya

Kvůli záplavám, s nimiž se východoafrická země potýká již dva měsíce, muselo opustit své domovy na 225 tisíc lidí. Na záchranu osob uvízlých v oblastech sužovaných vodním živlem byli nasazeni vojáci a armádní vrtulníky. Živly si vyžádaly přes 150 obětí.