V Kongu vypukla další epidemie eboly, zemřelo už 17 lidí

V Kongu bojují s novou epidemií smrtící eboly (zdroj: ČT24)

V Kongu vypukla nová epidemie eboly. Obávaná krvácivá horečka, kterou úřady zaznamenaly počátkem května, si vyžádala už sedmnáct lidských životů. Dalších 21 osob vykazuje znaky nakažení, uvedlo konžské ministerstvo zdravotnictví. Situaci označilo za naléhavou s mezinárodním dosahem.

Nákazu zjistili zdravotníci v Rovníkové provincii. V odlehlých lesích na severovýchodě Konga ebole podlehli čtyři lidé z celkem osmi infikovaných. Jde o devátou epidemii eboly od roku 1976. Naposledy v zemi nákaza vypukla loni začátkem května. 

Konžské úřady loni schválily nasazení nové vakcíny proti onemocnění. Ta ale kvůli malému počtu nakažených nakonec využita nebyla. 

Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Za více než dva roky podlehlo ebole přes 11 300 lidí z více než 29 tisíc nakažených.

  • V srpnu 1976 přijala nemocnice v zairské vesnici Yambuku pacienta jménem Mabelo Lokela. Muže sem převezli s těžkými příznaky krvácivé horečky. Lékařský personál se domníval, že jde o malári, takže Lokela dostal jen injekci chininu a byl odeslán domů.
  • Když tam zemřel, dostalo se mu tradiční pocty: jeho tělo bylo omyto a byly z něj vesnickými ženami před obřadem odstraněny veškeré tělesné tekutiny, především krev a exkrementy. Tím se ženy nakazily a brzy poté zemřely.
  • Protože se v chudé vesnické nemocnici nesterilizovaly injekční stříkačky, byla ta použitá na Lokelu využívána dále – a každým použitím se virus šířil na dalšího pacienta.