Ruské politické duo pokračuje. Duma schválila Putinovi za premiéra Medvěděva

Zpravodaj ČT Karas: Putin i Medvěděv slibují boj s chudobou v Rusku (zdroj: ČT24)

Ruským premiérem bude dalších šest let šéf současné vlády Dmitrij Medvěděv. S návrhem prezidenta Vladimira Putina souhlasila dolní komora ruského parlamentu. Medvěděv chce vládu obměnit. O své pozice ale pravděpodobně nepřijdou ministři obrany a zahraničí - Sergej Šojgu a Sergej Lavrov, kteří patří k nejoblíbenějším ruským politikům.

Putin v pondělí oznámil, že do funkce předsedy vlády navrhuje i na další volební období Medvěděva. Ten stál v čele vlády po celých šest let předchozího prezidentova mandátu. Předtím na čtyři roky vystřídal Putina v Kremlu v roli prezidenta, protože ústava nepovolovala Putinovi zastávat nejvyšší funkci více než dvakrát za sebou. 

Ruská média původně spekulovala o tom, že by současného premiéra mohl vystřídat někdo jiný, objevovalo se například jméno bývalého ministra financí Alexeje Kudrina. Tyto zvěsti se ovšem nepotvrdily.

Šéf Kremlu považuje Medvěděva za profesionála

Putin na úvod zasedání dolní komory parlamentu svůj návrh na ponechání Medvěděva předsedou vlády energicky hájil. Poukázal přitom na dosavadní dobrou práci premiérova týmu v nesnadných podmínkách, v nichž se Rusko v posledních letech nacházelo.

Prohlásil, že typickými pro kabinet byly „demokratičnost, otevřenost dialogu a diskusím, vstřícnost vůči smysluplným návrhům a opodstatněné kritice“. „Všechno toto se stalo profesionálním stylem předchozí vlády,“ řekl prezident.

Medvěděv poté před poslance předstoupil s návrhem svého programu na další období. Důraz přitom kladl na zlepšování životní úrovně lidí a na rozvoj nejrůznějších ekonomických odvětví.
Mimo jiné slíbil, že se v nejbližší době nebudou zvyšovat daně z příjmu obyvatelstva. Naproti tomu vláda hodlá brzy přijít s návrhy změn týkajících se důchodového věku.

Prozradil také, že Rusko bude muset v příštích šesti letech vynaložit o osm bilionu rublů (2,7 bilionu korun) více, aby splnilo úkoly stanovené v dekretu, který tento týden podepsal Putin.

Chudoba je v Rusku velký problém, o kterém se dlouho hovoří. Každý šestý Rus dnes žije na hranici chudoby. (Putin) znovu zopakoval slova o tom, že během šesti let, do roku 2024, by se Rusko mělo vrátit mezi pět nejvyspělejších zemí světa. Medvěděv i Putin chtějí, aby během toho šestiletého období bylo o pět milionů bytů víc pro mladé lidi.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Medvěděvovo setrvání v čele kabinetu schválila duma především díky hlasům vládní strany Jednotné Rusko, která má v zákonodárném sboru pohodlnou většinu. Pro jmenování Medvěděva premiérem hlasovalo 374 ze 433 poslanců. Proti jich bylo 56.

Dosavadní Medvěděvova vláda, kterou tvořilo devět vicepremiérů a 22 ministrů, odstoupila po Putinově inauguraci, jak požaduje ruská ústava.

Změn bude dost, prvním vicepremiérem má být současný ministr financí

Staronový šéf kabinetu už ohlásil změny ve vládě. Za svého zástupce, prvního vicepremiéra, chce navrhnout dosavadního ministra financí Antona Siluanova. V čele resortu financí by měl Siluanov zůstat. Vicepremiérem pro zbrojní průmysl se místo Dmitrije Rogozina má stát Jurij Borisov, dosavadní náměstek ministra obrany.

Ve funkci šéfa úřadu vlády má Sergeje Prichoďka vystřídat Konstantin Čujčenko, až dosud šéf kontroly v prezidentské kanceláři. Na místo šéfa resortu zemědělství, které dosud vedl Alexandr Tkačev, Medvěděv navrhl Alexeje Gordějeva, který v minulosti již v této funkci působil.

Gordějev má také dostat postavení vicepremiéra, podobně jako Taťjana Golikovová a Maxim Akimov. Své tituly si mají zachovat Olga Goloděcová, Vitalij Mutko a Dmitrij Kozak.

Goloděcová se ale namísto sociální politiky bude věnovat kultuře a sportu. Mutko, který býval vicepremiérem pro sport, dostane na starost stavebnictví. A sociální péči a zdravotnictví místo Goloděcové dostane Golikovová. Kozak se má postarat o průmysl a energetiku místo Arkadije Dvorkoviče a Alexandra Chloponina. Dosavadní zástupce úřadu vlády Akimov se jako vicepremiér má věnovat dopravě, spojům a digitální ekonomice.

Ruská média se nezmínila, že by Medvěděv hovořil o dalších ministrech, včetně šéfů resortů obrany a zahraničí. Šojgu a Lavrov by tak mohli ve svých funkcích setrvat.