Vlivný prokurátor, který vyšetřuje Weinsteina, končí. Sám čelí obvinění z násilí na ženách

Newyorský prokurátor Eric Schneiderman, který má na starosti kauzu kolem producenta Harveye Weinsteina obviněného ze sexuálního násilí, odstoupil z funkce. Paradoxně totiž sám čelí obvinění – několik žen ho nařklo z násilí a vyhrožování. Prokurátor to odmítá.

Schneidermanův pád způsobil pondělní článek v časopisu New Yorker, ve kterém ho čtyři ženy obvinily z trestuhodného chování. Několik hodin po zveřejnění textu vyzval newyorský guvernér Andrew Cuomo Schneidermana k rezignaci. Prokurátor obvinění popřel, přesto se ale své funkce vzdá.

„V posledních několika hodinách byla proti mně vznesena vážná obvinění, která rezolutně popírám,“ reagoval Schneiderman. Dodal, že přestože tato obvinění nesouvisejí s jeho profesním životem, narušovala by výkon jeho služby. „Proto jsem odstoupil z funkce s účinností od konce pracovní doby 8. května 2018,“ konstatoval právník.

Schneiderman zažaloval v únoru Weinsteina i jeho filmovou společnost The Weinstein Company, že nedokázala ochránit své zaměstnance před Weinsteinem, kterého mnoho žen veřejně obvinilo z obtěžování nebo znásilnění.

„Pracovat pro Weinsteina znamenalo pracovat pod neustálou záplavou sexuálních obscenit, vulgarit, sexuálních narážek a vyhrožování násilím. Pracoviště bylo obecně nepřátelské vůči ženám,“ uvádí se ve Schneidermanově žalobě.

Z jeho vyšetřování vyšlo najevo, že Weinsteinovi zaměstnanci byli permanentně vystavováni jeho verbálním výhrůžkám jako „zabiju tě, zabiju tvou rodinu“ a „nevíš, co já můžu udělat“. Na jednu podřízenou křičel, že by měla firmu opustit a dělat děti, protože to je všechno, na co je dobrá.

Weinstein ale popírá, že by s kýmkoli měl nedobrovolný sexuální styk. Když vyšla aféra najevo, představenstvo jej propustilo a hollywoodské hvězdy se od něj distancovaly.

Schneiderman je tak další „obětí“ kampaně MeToo (Já taky) spuštěné Weinsteinovou aférou, v níž se další a další ženy svěřují s tím, že byly v minulosti sexuálně napadány. Koncem dubna byl uznán vinným ze znásilnění americký komik Bill Cosby. Kampaň se v menší míře přelila i do západní Evropy, zejména do Francie.